„Jeden takový případ se u nás ve vesnici stal minulý týden, druhý tento týden. Řidič měl v obou lákat děvčata, aby k němu nastoupila do auta. Nahlásili jsme to na policii," uvedl starosta Vavřince Miloslav Novotný.

Obě školačky z Vavřince chodí do školy ve Sloupě. Už byly poučené, jak se mají chovat, a že v žádném případě nemají do auta nastupovat. Podobný případ se totiž objevil už asi před třemi týdny v obci Niva na sousedním Prostějovsku. „Z Nivy nám o tom dali vědět, takže jsem informoval další starosty v okolí. Také jsme vyhlásili obecním rozhlasem, aby si rodiče a děti dávali pozor, dali jsme to vědět i do škol," sdělil starosta Vysočan Josef Ovad.

To potvrdil ředitel Základní školy Sloup Pavel Dočekal. „Žáky jsme hned důkladně poučili, jak se mají v takových případech chovat, rodiče jsme informovali prostřednictvím žákovských knížek, obec to nechala vyhlásit rozhlasem," řekl ředitel.

Strach má například i Marie Hasoňová ze Sloupu, matka osmileté dcery. „Samotnou ji teď nikam nepustím. Šla teď sama jen jednou ze školy a přišla vyděšená, že vedle ní jelo nějaké auto a řidič se na ni divně díval. Děti to mezi sebou hodně řeší," řekla žena.

Ve střehu už byli také v Ostrově u Macochy, ale tento týden zpozorněli ještě víc. „Po zprávách, které přišly z Nivy, jsme děti poučili, co mají případně dělat. Vypadalo to, že se nás to dál netýká, jenže tento týden zastavilo žáka z prvního stupně kousek od školy bílé auto a řidič mu nabízel cukroví, když k němu nastoupí. Jeho matka to nahlásila policii," popsal ředitel ostrovské školy Karel Hasoň. Ostrovští tak na frekventovaných místech městyse vyvěsili upozornění, aby hlavně rodiče mladších dětí byli obezřetní a omezili jejich pohyb bez dozoru dospělých. „Také jsme zpřísnili přístup do školy a vydali jsme zákaz vstupu cizím lidem do budovy školy. Všichni teď musí zvonit a u vstupu je dozor," doplnil ředitel. Pravidelně znějí rovněž varovná hlášení z obecního rozhlasu. „Samozřejmě z toho nemáme dobrý pocit," uvedl starosta Ostrova Ondřej Hudec.

Policejní mluvčí Iva Šebková potvrdila, že se případem zabývají. „Prověřujeme podezření, že děti někdo lákal do auta na sladkosti," řekla.

Rodiče dětí sdílejí své obavy na Facebooku. „Mám z toho husí kůži. Dnes jsem šla pro malou raději už po obědě, ať už jsme v klidu doma. Nedá mě to spát a dívám se do každého auta," napsala například jedna maminka.

Všem osloveným by se ulevilo, kdyby policie neznámého brzy dopadla. „Byli bychom mnohem klidnější," dodal ředitel ostrovské školy.