Jednou z nich je benefiční koncert zpěvačky Evy Bittové na Býčí skále. Koná se 25. května. V duchu výročí se ponese i Den Země, kdy se bude už po čtyřiadvacáté uklízet Moravský kras, nebo pravidelná akce Setkání ve střední části Moravského krasu. „Letos také otevřeme pro turisty i některé jindy nepřístupné jeskyně," řekl Leoš Štefka.

Na jeden nebo dva víkendy se tak budou moct návštěvníci podívat do části amatérských jeskyní. Organizátoři ale upozorňují, že se dovnitř podívá jen velmi omezený počet zájemců.

Moravský kras je významnou přírodní lokalitou, kde jsou jedinečné archeologické, paleontologické i kulturní památky a rozmanitá živá i neživá příroda. Chráněné území se rozkládá na zhruba sto kilometrech čtverečních. Téměř šedesát procent této plochy pokrývají lesy a je zde více než tisíc jeskyní. Pouze pět z nich je ale přístupných veřejnosti. Podle biologa Mojmíra Vlašína, který se věnuje ochraně přírody, je to nezbytné opatření. „Omezený přístup do jeskyní je naprosto v pořádku. Naopak třeba takové otevření lanového parku v jeskyni Hladomorna u Holštejna je hrozné. Takové atrakce totiž výrazně narušují charakter jeskyně a navíc ruší vzácné netopýry, kteří v nich zimují," uvedl Mojmír Vlašín.

Šedesát let od vyhlášení CHKO Moravský kras je významným výročím. Oblast je po Českém ráji hned druhým nejstarším chráněným územím v České republice a patří mezi nejvýznamnější krasové oblasti ve střední Evropě. „Vyhlášení CHKO v Moravském krasu je signálem, že je to přírodně nesmírně cenné území, které ale zároveň láká i turisty," vysvětlil Štefka.

Pro zvětšení klikněte.

Biolog Mojmír Vlašín to s odstupem času vnímá jako velmi důležitý krok pro zachování krajiny. „V budoucnu by tuto oblast mohl ohrozit přílišný turisticky tlak. Chráněná příroda může zmizet pod náporem lanových center, interaktivních stezek, domů přírody, asfaltových cyklostezek, fitcenter a podobně," myslí si Vlašín.

Stráž přírody CHKO Moravského krasu se takovému konci snaží předejít. V druhé polovině dubna se turisté můžou těšit na otevření SingleTrail, tedy sítě lesních stezek pro cyklisty s přírodním povrchem. „V umírněném vytváření cyklostezek s přírodním povrchem nevidím žádný problém," souhlasí s projektem i ekolog Vlašín.

Do turisticky nejoblíbenější Punkevní jeskyně se každoročně podívá téměř dvě stě tisíc lidí, v ostatních se návštěvnost pohybuje v řádu desítek tisíc. Jiří Hebelka ze Správy jeskyní Moravského krasu si nemyslí, že by kulaté výročí od vyhlášení CHKO přilákalo do podzemí o poznání větší počet lidí než v předchozích letech. „Je dobře, že takové výročí je, ale spíš se týká lidí z CHKO. Pro nás ze správy jeskyní je významnější třeba výročí prvního sestupu na dno Macochy," řekl Jiří Hebelka.

Splašky v podzemí

Kromě turistů Moravský kras ohrožuje i znečištěná voda z obecních kanalizací. V minulosti to byly splašky například ze Sloupu a ze Šošůvky, kde už funguje nová čistírna. A také v Rudici. Tam zastaralou čistírnu nahradí čerpací stanice. Splašky pak z obce potečou do nové čistírny v Jedovnicích. „Odpadní vody jsou vážným problémem. V jeskyních totiž rozpouštějí krápníkovou výzdobu a likvidují jeskynní živočichy," upozornil na jeden z problémů Mojmír Vlašín.

Další ohrožení potom představuje mizení některých druhů. „Například skalní lesostepi jsou ohrožené zarůstáním. Správa Chráněné krajinné oblasti o mnohá místa pečuje, jiná, zejména v soukromém vlastnictví, ale postupně pustnou," upozornil biolog.

GABRIELA CHLUPOVÁ