Zájemci se jí budou moci poprvé pokochat na vánoční výstavě, která v arboretu startuje jednadvacátého prosince. „V arše bude k vidění asi čtyři sta zvířat, například zebry, koně, sloni, ptáci nebo plazi z lipového dřeva. Některá z nich budou pohyblivá na elektrický pohon. Budou nastupovat do lodě, vždy samec a samička v páru. Otec má trochu obavy, že to všechno do výstavy nestihne dokončit podle svých představ. Je mimořádně pečlivý," řekl syn řezbáře František Chlup mladší.

A jeho šestasedmdesátiletý nadaný otec mu dává za pravdu. „Považuji za důležité, abych do detailů zachytil tvary zvířat, inspiraci jsem proto hledal v encyklopediích o zvířatech," vysvětluje Chlup starší. Figurky vyřezával denně. „Ale často i v noci. Když jsem nemohl spát, vstal jsem a pustil jsem se do práce. Vyřezávání a malování jedné figurky akrylátovými barvami mi dohromady zabere asi osm hodin. Malé figurky, jako například ovečky, vyřezávám asi tři hodiny," uvedl Chlup.

Výstava bude k vidění do osmadvacátého prosince. „Návštěvníci si mohou přijít prohlédnout asi na čtyřicet betlémů z naší soukromé sbírky. Budou mezi nimi betlémy papírové, z víček, skleněné či keramické. Nebudou chybět ani vánoční dekorace, nazdobené stromky a bonsaje, které pěstujeme," láká František Chlup mladší.

Dodal, že kdo bude chtít, uvidí Noemovu archu i v lednu. Podobně jako pohyblivé betlémy, které má Chlup starší přímo ve svém domku vedle arboreta. Jeho zlaté ruce již totiž vykouzlily kolem tisícovky figurek ze dřeva.