Ačkoliv problém přestupního uzlu IDS Letovičtí řeší už od roku 2002, jednání zástupců Letovic a Jihomoravského kraje zatím nedospěla ke zdárnému konci.

„Máme zpracovanou koncepci řešení přestupního uzlu, kterou už schválil odbor dopravy Jihomoravského kraje," řekl místostarosta Letovic Jiří Palbuchta. Koncepce počítá s přesunutím autobusového nádraží z letovického Masarykova náměstí před letovické vlakové nádraží. Vzniknout má i odstavná plocha pro autobusy a také parkoviště pro asi šedesát aut.

Náklady na celou akci projektanti vyčíslili asi na padesát milionů korun. A právě finanční náročnost celý projekt brzdí. „Letos nám svitla naděje, že se vyřešení přestupního uzlu dočkáme. Jihomoravský kraj totiž vypsal grant, o který jsme si chtěli zažádat. Termín pro podání žádosti byl původně v září. Rychle jsme si proto nechali vypracovat studii a všechny potřebné podklady, abychom termín stihli. V červnu však zástupci Jihomoravského kraje grant pozastavili z důvodu nedostatku peněz," vysvětlil Palbuchta s tím, že další grant zatím Jihomoravský kraj nevypsal.

„Řekli nám, že dopravní uzel v Letovicích je problém města. My jsme ale jiného názoru, protože dopravní uzel nevyužívají jen obyvatelé Letovic, ale celého regionu," řekl místostarosta Letovic.

Jednat o spolupráci na řešení uzlu IDS v Letovicích tak chtějí zástupci Letovic s Jihomoravským krajem dále. „Bohužel kvůli současné politické situaci jsou jednání s vedením Jihomoravského kraje na mrtvém bodě. Musíme tedy počkat, až se situace vyřeší, abychom mohli jednání obnovit. Rozhodně to ale nechceme vzdát," řekl starosta Letovic Vladimír Stejskal.

Podle tiskové mluvčí Krajského úřadu Jihomoravského kraje Denisy Kapitančikové ale Jihomoravský kraj vyřešení přestupního uzlu IDS v Letovicích podporuje. „Projekt se odložil kvůli tomu, že zástupci Letovic chtějí přestupní uzel vybudovat podle vlastního návrhu řešení. Zatím tak jednání dospěla k tomu, že s jejich návrhem za určitých podmínek krajský úřad souhlasí," uvedla Kapitančiková.

Podmínky spolupráce Letovic a Jihomoravského kraje na projektu podle ní ale zatím dojednané nejsou. Stejně tak připustila, že dojednané není ani to, kdo celý projekt zaplatí.

Podle místostarosty Letovic je však dopravní situace před vlakovým nádražím velmi špatná. „Každou hodinu jsou u nádraží dopravní zácpy. Kvůli zaparkovaným autům, která lemují ulici, se tam totiž nevyhnou protijedoucí autobusy a vznikají tak velké komplikace," popsal současný stav Palbuchta.