Pro město i jeho okolí to bude podle blanenského starosty Ivo Poláka velká reklama. „O pořadatelství jsme usilovali už pro rok 2017, ale neuspěli jsme. Tentokrát to vyšlo. Jako pořadatelské město máme zajistit pro filmovou přehlídku odpovídající prostory. Většina nákladů bude v režii UNICA. My zdarma poskytneme prostory Dělnického domu, kina a přehlídku podpoříme částkou zhruba dvacet tisíc korun," uvedl Polák.

Světová soutěž neprofesionálních filmů UNICA se v bývalém Československu konala dvakrát. V letech 1948 a 1966. V České republice pak před jednadvaceti lety v Hradci Králové. V Blansku bude v režii Kulturního střediska města Blanska (KSMB). „V polovině října jedeme do Prahy, kde se na českém výboru UNICA dozvíme více podrobností. Zatím máme přislíbený grant z ministerstva kultury," uvedl ředitel KSMB Jaroslav Jeřábek.

Loni se filmová přehlídka amatérských filmařů konala na Slovensku. V lázeňském městě Piešťany, kde návštěvníci viděli sto dvacet filmů. Letos se pořadatelství zhostil ruský Petrohrad, který o rok později vystřídá rumunské město Succeava. Pak se festival přesune do Německa.

Podle Jeřábka se Blansko ucházelo o pořádání festivalu proto, že pravidelně hostí zemská kola filmové soutěže Zlaté slunce pro žáky základních škol a studenty do devatenácti let. V létě se navíc v Blansku uskutečnilo i celostátní kolo, které se tam bude konat i příští rok.

Světová organizace amatérských filmových a video tvůrců má v současnosti více než třicet členských zemí včetně České republiky.