Své umění tam nakonec předvedlo šest soutěžících. „Z této akce chceme udělat tradici a soutěž ve vaření zvěřinového guláše pořádat pravidelně. Soutěžících se nám ale na první pokus přihlásilo velmi málo. Počasí také nebylo ideální a museli jsme improvizovat“ poznamenal hlavní pořadatel akce Vladimír Moráň z myslivecké honitby Bílá voda Holštejn.

Organizátoři počítali, že na nádvoří rájeckého zámku dorazí několik stovek návštěvníků. Měli připravený i bohatý doprovodný program. Vystoupení šermířů a ukázky jízdy na koni však museli kvůli vydatnému dešti zrušit. V zámecké hospodě tak hrála jen cimbálka.

Každý ze soutěžících si vylosoval druh masa, ze kterého pak měl podle svého receptu guláš uvařit. Z kotlů tak vonělo jelení, mufloní a guláš z divočáka. „Limit na přípravu guláše žádný nebyl. Prostě až bylo uvařeno, tak mohla porota guláš hodnotit,“ řekl Moráň.

Kvalitu tradiční zvěřinové pochoutky mohli hodnotit i návštěvníci, jenž na rájecký zámek dorazili. Za mírný poplatek dostali od pořadatelů misku se lžící a bodovací lístek.

Uvařit nejlepší guláš chtěla mezi kapkami deště i sourozenecká dvojice Jiří Štrajt a Alena Chlupová z Rájce. Vylosovali si jelení maso. „Máme pět kilo jeleního. Stejné množství cibule a tradiční suroviny. Sůl, pepř, kmín, mletou papriku a také červené víno. To musíme do hrnce nalít co nejdřív. Je zima a sychravo, tak by nám také nemuselo zbýt,“ pousmál se Jiří Štrajt a dodal že zvěřinové guláše vaří pravidelně, ale z jeleního masa vůbec poprvé. „Nemá cenu experimentovat. Různé druhy koření a nějaký exotika by mohly guláš úplně zkazit. Věřím v tradici. Prostě uvaříme co nejlepší kotlíkový guláš a vyhrajeme,“ uzavřel Štrajt.