„Každý potřebuje peníze a chce být ve svém zaměstnání co nejlépe ohodnocený. Práce učitele je náročná a zodpovědná. Stávka ale není z mého pohledu řešení. Také mi to nepřijde fér vůči rodičům. Je to hodně narychlo a řada z nich bude mít problém s hlídáním dětí. Pokud je někdo ve školství nespokojený, může změnit práci a zkusit to v jiném oboru,“ uvedl jeden z rodičů Miloš Volavý z Blanska.

Podle odboráře Martina Janáka se z dvaceti škol v okrese, které mají odborovou organizaci, do stávky zapojí více než polovina. Odborářům se především nelíbí, že stát chce pedagogům přidat k platu méně, než jim před časem slíbil. „Vláda slíbila patnáct procent a nyní jsme se dostali téměř na poloviční hodnotu. Osm procent je málo,“ vysvětlil Janák.

Z devíti blanenských mateřských a základních škol ve středu zavřou na celý den dvě. Základní škola Tomáše Garrigua Masaryka a Základní škola a Mateřská škola Dvorská. „Informaci o stávce jsme vyvěsili na všech vstupech do školy i na webu školy. Děti to mají také v žákovských knížkách,“ sdělil ředitel druhé z uvedených škol Dušan Krumnikl.

Parkovací hodiny. Ilustrační foto.
U pošty maximálně hodinu, za finančním úřadem dvě. Boskovice mění parkování

Do stávky se zapojí také základní a mateřská škola v Ostrově u Macochy. Zavřená bude celý den i tamní lesní školka a školka v sousední Krasové. I tam se učitelům nelíbí postup vlády. „Do celostátní stávky jsme se rozhodli zapojit, protože nám slíbila navýšení platu o patnáct procent, a teď svůj slib chce porušit,“ řekl ředitel školy Karel Hasoň.

Některé školy stávku podporují, ale zachovají běžný nebo omezený provoz. Jedna z nich je i Gymnázium Blansko. Tam stávkovat chtějí, ale podle ředitele Radka Petříka je možné, že provoz pouze omezí. „Rodiče dětí budeme o případných omezeních informovat na webu školy nebo SMS zprávou,“ upřesnil.

V Boskovicích se budou žáci tamní základní školy ve středu učit jako jindy. Ke stávce se tamní tři pracoviště nepřipojí. Navštěvuje je více než třináct set dětí.

Kde budou děti ve středu trávit čas, tak zůstává na rodičích. Za tuto komplikaci se jim také odboráři v pondělí omluvili. Některé školy nicméně právě z tohoto důvodu svůj provoz neomezily. „Naše škola se do stávky nezapojí. Požadavky samozřejmě podporujeme, ale bereme ohled na rodiče, kteří měli málo času se na stávku připravit,“ řekl ředitel blanenské základní a mateřské školy v Salmově ulici Josef Škvařil.

VERONIKA NOVÁKOVÁ
JAN CHARVÁT