„Na světě je pouze dvacet výrobců piva s nulovým obsahem alkoholu, nejbližší je v Německu. Už nyní o naše pivo projevují zájem hlavně ze zemí Středního Východu, kde je pití alkoholu zakázáno,“ uvedl prokurista pivovaru Jiří Fusek. Dostupná piva označovaná jako nealkoholická mají obvykle objemové procento alkoholu do 0,5.
Nové pivo je vyráběno unikátní technologií filmové vakuové destilace. „Tuto metodu v České republice žádný jiný pivovar nepoužívá, takže bude mít premiéru. Nealkoholická piva se u nás vyrábí jinými způsoby, z nichž nejužívanější je takzvaná výroba skokem,“ řekl dále Fusek.
Forman bude vyráběn z klasické černohorské desítky oddestilováním alkoholu. „Ve vakuovém prostředí při sníženém tlaku se alkohol odpařuje při teplotě 40 až 45 stupňů. Tím vzniká pivo s maximálním objemem do 0,04 procenta alkoholu. Poslední zkouška ukázala, že naše nové pivo má 0,028 objemového procenta alkoholu, což se považuje za čistou nulu,“ popsal prokurista společnosti.
Podle černohorského sládka Vlastimila Zedka je tato technologie nejlepší pro zachování chuťových vlastností piva. „Chuťově mě pivo mile překvapilo. Opravdu chutná stejně jako klasické alkoholické, nechybí mu říz. Jen v něm prostě chybí alkohol, což je jeden z aspektů, které dělají plnost piva,“ uvedl sládek.
Pivovar ovšem využije i tu část piva, která vznikne jako vedlejší produkt při výrobě Formana. „Tento destilát s chutí sladu a chmelu bude využit k přípravě nového pivního destilátu pod názvem Pivní režná. Obsahovat bude čtyřicet procent alkoholu,“ představil Jiří Fusek další novinku.
Název Forman si vybrali sami budoucí konzumenti. V pivovaru se sešlo přes čtyři stovky tipů na pojmenování piva bez alkoholu. „Tento způsob hledání názvů nových produktů se nám osvědčil. Výrobky, které si pojmenovali sami lidé, mají největší úspěch,“ řekl Hubert Adámek, který má v pivovaru na starosti marketing a PR. Pivo bez alkoholu bude stáčeno do sudů a do lahví o objemu 0,33 litru. Formana v půllitrových lahvích zatím pivovar nechystá, ale pokud o něj bude zájem, tak se tomu nebrání.
Formana i Pivní režnou, ale rovněž nový nealkoholický nápoj na bázi mladiny s citronovou příchutí Mladinká a nové kvasnicové pivo Moravské nefiltrované Sklepní v půllitrových lahvích, bude možné poprvé ochutnat prvního května, kdy se v areálu pivovaru koná akce Pivní máj. V kulturním programu se mezi jinými představí i tři nejlepší finalisté z poslední řady SuperStar.