Obloha je v sobotu dopoledne zatažená a chvílemi i chumelí, teploměr ukazuje minus dva stupně Celsia, ale díky silnému větru se zdá, jakoby bylo aspoň minus deset. Od první letošní víkendové lyžovačky na sjezdovce v Olešnici však vítr lyžaře neodradil. Ba naopak, podmínky pro lyžování jsou podle nich téměř ideální.

Zprovozněný je o prvním lyžovacím víkendu v olešnickém areálu jen jeden velký vlek a jeden vlek pro děti. I tak to ale bohatě stačí. Fronty se nikde netvoří. Přesto to tady docela žije. „U vleku na mě počkej!" volá jedna z lyžařek na malého klučíka, který kolem ní po sjezdovce prosvištěl jako blesk a další lyžaři ho následují.

Areál zahájil provoz v pátek ve čtyři hodiny odpoledne. „Loni jsme otevírali osmého prosince, takže o dva dny později než letos. Minulý rok už jsme měli rovnou v provozu všechno. Letos to rozjíždíme postupně. V provozu je momentálně kotva a jeden dětský vlek. Služby, jako je restaurace, sociální zařízení a půjčovna lyží už také plně fungují. Jeden velký vlek a lyžařská školka zatím v provozu nejsou. Chystáme ale letos pro lyžařskou školku jednu novinku, a to samostatný dětský vlek," popisuje správce ski areálu Pavel Hlaváček.

Lyžařskou školku plánují v Olešnici otevřít čtrnáctého prosince. Kdy zprovozní zbývající velký vlek, správce areálu odhadnout nedokáže. „Zbývající část sjezdovky intenzivně zasněžujeme. Potřebujeme mít tak šedesát centimetrů sněhu, abychom ho měli do zásoby, kdyby se oteplilo," vysvětluje Hlaváček.

Podmínky pro lyžování jsou podle něj nyní ideální. „Teploty jsou pod bodem mrazu. Zatím jsme spokojení i s návštěvností, jsme první lyžařský areál v širokém okolí, který je v provozu. Ta pravá sezóna ale začne až tak pětadvacátého prosince. Teď lidé nemají tolik času, připravují se na Vánoce. Pro ty, kteří sem ale přijedou už teď, je to ideální. Nikde nejsou fronty a mají pro sebe volnou sjezdovku," říká správce areálu s tím, že provozní doba je ve všechní dny od devíti hodin ráno do devíti večer a o víkendu začínají ještě o hodinu dříve.

Sobotní lyžování v Olešnici si chválí například i Ludmila Žilková, která si do Olešnice přijela zalyžovat z Vranova u Brna. „Já jsem lyžovala naposledy v patnácti letech, takže pro mě to tady byl dnes adrenalinový zážitek. Sjela jsem si to desetkrát, několikrát jsem i spadla, ale moc se mi to líbilo. Sníh byl super a olešnický kopec mi úplně stačí, takže nikam jinam na lyže jezdit nepotřebuji," směje se lyžařka.

Z Vranova u Brna přijela do Olešnice i Kateřina Ostrá. „Foukal vítr, ale mně to nevadilo. Jsem vášnivá lyžařka a do Olešnice jezdím už léta, takže jsem si to tady užila," usmívá se spokojeně žena.