Sérii už o nadcházející neděli zahájí koncert tanečního orchestru a akordeonového souboru ze základní umělecké školy v Blansku. „Dříve jsme mívali koncerty jen o prázdninách, kdy většinou bývá devět neděl. Kvůli velkému zájmu lidí i vystupujících jsme však letos ještě přidali další dva koncerty. Jeden bude právě už tuto předprázdninovou neděli čtyřiadvacátého června a skončíme druhého září. Ten den se koná i Půlmaratónu Moravským krasem, takže to bude patřit k jeho zahájení" přiblížil vedoucí odboru školství blanenského úřadu František Alexa.

Doplnil, že letos vystoupí už tradičně některé soubory, jiné však budou na koncertech uprostřed Blanska poprvé. „Pravidelně se účastní třeba blanenská dechová hudba, základní umělecká škola z Letovic nebo Olšověnka z Jedovnic. Nově Blanenští uslyší dechovou hudbu z Kunštátu či cimbálový soubor Drahan," podotkl Alexa.

Promenádní koncerty jsou v Blansku už dlouholetou tradicí. „Našly si své příznivce, mezi nimi je hodně lidí v důchodovém věku. To je poznat i podle žánru vystupujících souborů. Na koncerty chodí tak kolem dvou stovek lidí. Jelikož je to venku, záleží hodně také na počasí," upřesnil vedoucí.

A proč se koncerty nazývají právě promenádní? „Takový název mají už od založení tradice koncem minulého století. Nejspíš proto, že lidé mohou poslouchat hudbu a přitom se v klidu promenovat po parku," dodal s úsměvem Alexa.

program koncertů:

24. červen – ZUŠ Blansko (taneční orchestr, akordeonový soubor)

červenec – Dechový soubor ZUŠ 
Jedovnice

               – Dechová hudba Olšověnka

               – Dechová hudba Lysice

               – Mládežnický dechový soubor ZUŠ Letovice s mažoretkami

               – Dechová hudba Blansko

srpen – Dechová hudba Boskověnka

          – Cimbálová muzika Drahan

          – Malá dechová hudba Benešovská 12

          – Dechová hudba Kunštát

září – Dechová hudba Blansko