„Teď čekáme na zpracování projektové dokumentace, abychom mohli požádat o stavební povolení. A jak o ně požádáme, může se podat i žádost na evropské dotace,“ upřesnil starosta Rájce-Jestřebí Pavel Perout s tím, že pokud vše půjde tak, jak má, po nové silnici by se mohlo jezdit už za tři roky.

Průtah Rájcem se v budoucnu stane součástí takzvané boskovické spojky, tedy nového silničního tahu mezi Blanskem a Boskovicemi. Ze zhruba dvacetikilome­trového úseku je zatím hotová jen silnice mezi Blanskem a Rájcem-Jestřebím. Odtud pak povede dále do Boskovic kolem Doubravice nad Svitavou a Lhoty Rapotiny.

Rájeckým bude nový průtah jednou sloužit jako úniková cesta před povodněmi. „Ležíme v záplavami ohrožené oblasti. Nová silnice je proto vypočítaná tak, aby ležela nad bodem stoleté vody, budou proto potřeba i násypy. Kdyby přišly povodně, bude sloužit jako úniková cesta a naopak i jako cesta pro příjezd pomoci,“ vysvětlil starosta.

Perout na stavbu silnice netrpělivě čeká. „Náměstí v Rájci je teď jako jedna velká křižovatka. Když pominu sníženou bezpečnost kvůli velkému provozu, nemáme tu v podstatě žádné klidné a odpočinkové místo, kde by se lidé scházeli. To chceme vybudovat právě na náměstí, až se téměř veškerá doprava odkloní na novou silnici. Na rekonstrukci celého středu města máme už zpracované dvě studie,“ doplnil Perout.