Celý průtah Blanskem měl být opravený do konce září. Podle vedoucího blanenského odboru investic a územního rozvoje Marka Štefana bude tento termín možné dodržet jen u rekonstrukce silnic. S chodníky to ale bude horší. „O konečném termínu jednáme. Zpoždění nastalo kvůli skalnímu podloží. Nebylo možné uložit nový vodovod do souběhu s tím starým. Musel se udělat náhradní okruh. Problémy byly i s kanalizací, některé její části nebyly zaznamenané v projektové dokumentaci. Tím vším se nabourala organizace výstavby," vysvětlil Štefan.

Blanenská Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje, která je investorem stavby podle něj dělá vše pro to, aby dělníci stihli silnice opravit včas. Aby nepřišly o dotace. „Nelze čekat. Chodníky, které má ve své režii město, není teď možné opravovat souběžně s vozovkou. Budeme je dodělávat poté, co bude hotová. Pak bude ve Svitavské buď i nadále jednosměrní provoz a chodníky stihneme do konce října. Anebo se za plného provozu oprava ještě alespoň o dva týdny prodlouží, a tedy potrvá do poloviny listopadu. My preferujeme první možnost, v opačném případě se práce zbytečně zpomalí. Ale ještě se na všem budeme domlouvat se silničáři," upřesnil Štefan.

Stavbyvedoucí Marek Bartoník ze společnosti Imos, která má opravu průtahu na starosti, uvedl, že nyní ve Svitavské probíhají práce na uličních vpustích. Na jedné straně děláme i veřejné osvětlení. Pracujeme také na novém kruhovém objezdu u Hotelu Macocha. Příští týden budeme pokládat obrubníky," sdělil Bartoník.

Někteří pěší si stěžují, že se Svitavskou téměř nedá projít. Podle Štefana mohou využít souběžnou stezku pro chodce a cyklisty kolem řeky Svitavy. Mnozí to ale neudělají a raději jdou po rozbité silnici. Bartoník však přislíbil, že od příštího týdne již bude Svitavská schůdnější i pro chodce. „Intenzivně pracujeme na tom, abychom dodělali především silnici. Ale pracujeme i na zlepšení podmínek pro pohyb pěších. Zpevníme a zhutníme chodník po levé straně, jen v něm zatím bude chybět dlažba," přislíbil Bartoník.

Jednoduchou práci nemají dělníci ve Svitavské se sloupy veřejného osvětlení. „Sítě měly mít vymezený třiceticentimetrový koridor. Ale je dvakrát větší než bylo zaznamenáno v podkladech od správce sítí," vysvětlil Štefan.

Nový průtah má stát sedmdesát milionů korun. Silničáři však netuší, jestli se stavba v důsledku komplikací prodraží. „Zatím nemáme indicie k tomu, že by měla být dražší. To budeme vědět až po dokončení prací," sdělil vedoucí blanenské pobočky Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje Miloš Bažant.

Prodražila se ale oprava průtahu v Lažánkách. Ne investorovi, ale stavební firmě OHL ŽS, která nestihla dokončit v termínu chodníky či zpevněné plochy. „Už to dodělali, ale za zpoždění jim budeme účtovat sankci ve výši tři sta tisíc korun. Některé věci, mimo jiné i chodník, tam ještě bude dodělávat do konce října město," doplnil Štefan.