Deník-bus vyjel ráno od Janáčkova divadla. Uvnitř od začátku panovala přátelská atmosféra. Politici dostali červené a zelené karty, se kterými odpovídali v anketě na otázky o volebních tématech a ve vědomostním kvízu. Hlasování odstartoval komunistický lídr Ivo Pojezný. „Jedeme do sklepa ke starostovi Mikulova?“ reagoval na přítomnost občanského demokrata Rostislava Koštiala. Autobus v té chvíli zezelenal odpovědí Ano.

Zdroj: Deník/Petr Uhlíř

Podobně jednoznačně vypadaly finální odpovědi lídrů i ve vědomostním kvízu. Zvlášť cestující v zadní části autobusu se totiž své původně špatné odpovědi snažili měnit podle hlasování ostatních. „Rostislav Košťál statečně přiznal, že se mýlil,“ pochválil mikulovského starostu za poctivé hlasování šéfredaktor jihomoravských Deníků Tomáš Herman, který debatu i soutěže moderoval.

Po kvízu, který provázelo mnoho úsměvů a uvolněná atmosféra, se měli politici rozhodnout, se kterými stranami by za určitých okolností utvořili koalici. „Co jsou to ty určité okolnosti? Válečný stav?“ ptala se se smíchem lídryně kandidátky ANO Taťána Malá.

Online reportáž

I přes pohodu, která v autobuse vládla, ale tváře při otázce na možné koalice zvážněly. Třeba s komunisty by ze zúčastněných stran šel do koalice pouze kandidát Strany práv občanů Marian Keremidský.

Svobodu a přímou demokracii jako koaličního partnera zase připustil jako jediný komunistický lídr Ivo Pojezný. „Jsem zvědavý, co budete dělat, až vyhrajeme volby,“ dobíral si ostatní představitel Svobody a přímé demokracie Jan Hrnčíř a znovu uvolnil atmosféru.

Ilustrační foto.
Studenti na jižní Moravě poslali do sněmovny Piráty. Až za nimi skončilo ANO

Po desáté hodině dopoledne autobus zaparkoval u vinárny mikulovského hotelu Galant. Na politiky čekala diskuse o palčivých tématech kraje a občerstvení.

Kandidáti začali tématem o pomalém dokončování dopravních staveb v kraji. „Nechápu, co na tom trvá osmadvacet let. Kdyby se takhle léčili i pacienti, tak bychom byli všichni mrtví,“ prohlásil při diskuzi o dálnici D52 lídr TOP 09 Vlastimil Válek.

Jaroslav Faltýnek a Andrej Babiš
Předvolební průzkum v krajích: ANO nemá konkurenci

O pár chvil později pobavil všechny přítomné, když se osmělil a jako první se rozhodl dopřát si vína. „S tím suchem máte pravdu,“ glosoval ještě s prázdnou skleničkou v ruce.

Následná konverzace u občerstvení a rozloučení se i díky vínu nesly stejně jako začátek akce v přátelské atmosféře.