Doteď si Jitka Nováková z Rousínova kupovala slevovou čtvrtletní jízdenku na nádraží v místě bydliště. Nyní řeší problém. S novým jízdním řádem bude tamní pokladna zrušena. „Jako bychom měli času nazbyt. Teď si budu muset předplatné kupovat až na nádraží v Brně," zlobí se.

Mírnou výhodou podle ní je, že do Brna jezdí za prací. „Jenže tam bývají dlouhé fronty u pokladen, a když budu mít volno, budu tam muset jet schválně. To je čas a peníze navíc,“ zlobí se.

Ilustrační foto.
Řidič způsobil pád motocyklisty. Hledají ho policisté

Podobný problém čeká od konce listopadu na všechny cestující, kteří využívají vlak pravidelně. Pracující i studenti. Správa železniční a dopravní cesty (SŽDC) totiž k tomuto datu vypověděla Českým drahám smlouvu na prodej jízdenek v nádražních pokladnách. „Důvodem ukončení je vysoká nerentabilnost prodeje s ohledem na sjednanou provizi. SŽDC vypoví Českým drahám smlouvu na prodej k poslednímu listopadu,“ potvrdila mluvčí podniku, který prodej doposud zajišťoval, Radka Pistoriusová.

Na rozhodnutí doplatí cestující v desítkách stanic na jižní Moravě. Zatímco běžné jízdenky mohou lidé koupit elektronicky nebo v automatech umístěných v nádražních budovách, pro týdenní, měsíční, či čtvrtletní slevové jízdenky budou muset do větších stanic. „Průkazky a předplatní jízdenky bude možno zakoupit a vyřídit v některé blízké pokladně obsazené zaměstnancem Českých drah,“ potvrdil manažer společnosti Pavel Karšulín.

Výpravčí jízdenku neprodá

V praxi to znamená i ukončení doposud běžné služby cestujícím, kdy mimo provozní dobu pokladny, prodávali jízdenky i výpravčí. Ti jsou totiž zaměstnanci SŽDC. „Dalším důvodem k uzavření pokladen v méně významných stanicích či večerních dobách je ukončení prodeje jízdních dokladů výpravčími,“ potvrdil mluvčí Jihomoravského kraje Jiří Klement.

Podle jeho vyjádření kraj podpořil omezení pokladen kvůli malé efektivitě prodeje. „S ohledem na řádné hospodaření s veřejnými prostředky Jihomoravský kraj ve svých požadavcích zohlednil jak vytíženost stanic, tak pokles významu prodejních míst související s přípravou elektronizace odbavení cestujících,“ uvedl.

Ilustrační foto.
Kdo opraví střechy? V kraji chybí řemeslníci

Bez problémů koupí jízdenky v on-line systému jen uživatelé počítačů a mobilních telefonů. S nákupem si ale neporadí především starší generace cestujících, a ti, kteří moderní systémy nevyužívají nebo neumějí.

Rušení pokladen se proto nelíbí ani Janu Svobodovi z Božic na Znojemsku. „Mám dojem, že venkov se stále více likviduje. Z toho mála výhod, které tu jsou, stát ukrajuje pořád víc,“ myslí si.