Orly ohrožují pády vlastních mláďat z hnízd. „Často si je staví na vršcích stromů nebo vyčnívajících větvích. Hnízdo se někdy při špatném počasí zbortí. Mláďata ale překvapivě často pád přežijí a je pak možné je buď vysadit na prázdné hnízdo v blízkém okolí, kde si je rodiče najdou, nebo je adoptovat do jiné orlí rodiny,“ sdělil David Horal z České společnosti ornitologické.

Zahájení plavební sezony DPmB na Brněnské přehradě.
Lodě po zimě poprvé vypluly na Brněnskou přehradu. Cestující svezly zadarmo

Ornitologové hnízda kontrolují a snaží se je opravovat. Ne vždy se to však povede. „Letošní pád jednoho hnízda bohužel nepřežil ani jeden ze tří sourozenců. Naopak mládě vypadlé z jiného hnízda bylo úspěšně přemístěno a adoptivní rodiče ho odchovali,“ popsal Horal.Orel královský.Zdroj: archiv České společnosti ornitologické

Život orlům královským stěžují také lidé, kteří jim předkládají otrávené nástrahy. „Letos jsme poprvé zaznamenali vedle jiných otrávených ptačích druhů i orla královského, a to hned ve dvou případech. Otrava dvou jedinců tak vzácného druhu dokazuje, jak je tento nebezpečný a nezákonný fenomén rozšířený,“ sdělil ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek. Proti travičům odborníci nasadí psovodku s retrívrem, který je vycvičený na hledání otrávených nástrah.

Návrh obnovy Staré Ponávky.
Brněnská nábřeží ožijí. Starou Ponávku u tepláren zpřístupní lidem už příští rok

Dospělá samice orla královského váží až čtyři a půl kilogramu. Rozpětí křídel může mít i přes dva metry. Svoje hnízda orli začínají stavět už v listopadu, v březnu pak většinou samice snese dvě až tři vejce. Mláďata se vylíhnou na začátku května. Orel královský většinou loví menší savce, jako je například sysel. Živí se také mršinami.

JAN VOSTAL