Na nádvoří Pivovaru Černá Hora to potvrdil Miroslav Marek z pelhřimovské agentury Dobrý den. „Do České knihy rekordů zapíšeme, že do pivovaru přišlo sedm set třiatřicet turistů přivítat novou turistickou sezonu s hřebenem. A k tomu devětatřicet psů," řekl Marek.

Slavnostní zahájení nové turistické sezony v destinaci Moravský kras a okolí měla ve společné režii města Blansko a Boskovice spolu s Pivovarem Černá Hora letos už podeváté. Z obou měst se zájemci mohli vydat na různé dlouhé pěší nebo cyklistické trasy, které končily v Černé Hoře.

Hraví a originální

Kreativita turistů neznala mezí. S obyčejným hřebenem na česání se spokojili jen někteří. K vidění byly hřebeny upečené z perníku, nafukovací hřeben i malý chlapec v masce kohouta. Například skupina žen z Boskovic měla na krku zavěšené vlastnoručně vyrobené sedmizubé hřebeny z drátu a papíru. „Sedmizubý hřeben má město ve svém znaku, tak tím reprezentujeme Boskovice. Tuto akci si nenecháme žádný rok ujít, protože se vždycky pobavíme a uděláme něco pro zdraví. Jsme už starší, tak jsme si vybraly jen pětikilometrovou trasu, ale jsme moc spokojené," shodovaly se kamarádky Tina Ščudlová a Marta Střížová.

Pozornost vzbuzoval i velký dřevěný hřeben s devatenácti zatlučenými hřebíky místo zubů. Společně jej vyrobili otec a syn Vízdalovi z Černé Hory. „Taťka udělal konstrukci a já jsem mu pomáhal natlouct hřebíky," popsal Radim Vízdal.

Také celá rodina Součkova z Blanska se zapojila do výroby více než dvoumetrového hřebene z kartonové krabice. „Vyráběli jsme jej celou sobotu. Manžel vyřezával, dcera s kamarádkou zdobily. Prý je náš hřeben největší, bohužel jsme přišli o trochu později, takže už nás nezapočítali," usmívala se Hana Součková.

Rodina zvolila pro zahájení turistické sezony devítikilometrový pochod. „Rádi chodíme, takže málokdy tuto akci vynecháme. Je to legrace a dobré uvítání jara," dodala Hana Součková.