VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Při přelovu Budkovanu se ukázal i bílý sumec

Jedovnice /FOTOGALERIE/ – Ve čtvrtek padaly teplotní rekordy a v sobotu jedovničtí rybáři plánovali přelovit rybník Budkovan v Jedovnicích. Pozvánka lákala nejen na zajímavou podívanou, ale i na možnost koupit si živou rybu přímo na hrázi.

10.4.2011
SDÍLEJ:

Rybáři v sobotu přelovovali rybník Budkovan a ryby stěhovali do rybníka Olšovec.Foto: DENÍK/Leona Paroulková

Jak asi ryby zvládnou to teplo? To mi vrtalo hlavou, když jsem se do Jedovnic chystala. Pár výlovů rybníků jsem už absolvovala, ale vždycky na podzim. A vždycky už pořádně mrzly ruce a uši.

Nakonec to v sobotu s tím teplem tak žhavé nebylo. Když rybáři ze společnosti Olšovec kolem půl sedmé ráno nastupovali na šichtu, bylo jen pár stupňů nad nulou. „A to je dobře, počasí vyšlo úžasně. Ani teplo, ani moc zima. Vyšší teploty by ryby opravdu snášely špatně a některé by převoz z jednoho rybníka do druhého nemusely přežít,“ vysvětluje jednatel společnosti Olšovec Leoš Blažek, který mezi povídáním hází šupináče, na které si lidé ukážou, na váhu.

Účel sobotní dřiny zvané přelov je jasný. „Z Budkovanu, kde malé ryby přezimují, je přestěhujeme do Olšovce, kde dorůstají tržní velikosti. Ze zimoviště je naženeme přes požerák do strouhy, odkud je ručně lovíme a auty převážíme do velkého rybníka,“ přibližuje Leoš Blažek. A protože společnost Olšovec stoprocentně vlastněná městysem Jedovnice potřebuje také vydělávat, je přelov ideální příležitostí k tomu nějaké ryby prodat. Některé totiž rostou rychleji, takže na hrázi bylo na výběr z pěkných kapříků, štik, sumců, línů, amurů, tolstolobiků. „Je to takový malý farmářský trh, ryba se dostane z rybníka rovnou ke spotřebiteli,“ doplňuje Blažek. Rybáři při přelovu zároveň zkontrolují množství ryb a jejich kondici. I letos s napětím čekali na albína, bílého sumce, kterého před třemi lety koupili jako raritu. A dočkali se. „Teď už je v Olšovci, uvidíme zase na podzim, jak povyrostl,“ těší se Leoš Blažek.

Místo vánočního tak měli někteří lidé nyní na stole velikonočního kapra. Což se v postním období před Velikonocemi hodí. Kapr se v igelitce mrskal třeba Jiřímu Chodníčkovi z Řícmanic, který se do Jedovnic vydal s dětmi. „Vánočního kapra míváme pravidelně, letos poprvé budeme mít velikonočního. Atmosféra výlovu je úplně jiná než na podzim. Mnohem lépe všechno vidíme, je to takové rodinnější, příjemnější. Děti mají zážitky,“ odcházel spokojeně Chodníček. Dva kapry si v tašce odnášel také Ladislav Šmíd ze Senetářova. „Na Velikonoce jíme ryby stejně jako na Vánoce. Budeme mít tradičního smaženého kapra,“ prozradil muž.

Autor: Leona Paroulková

10.4.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jiří Drahoš.
AKTUALIZOVÁNO

Drahoš zamíří v neděli do Brna. Podpořit ho přijede Fischer, Hilšer i Horáček

Rozhovor na konci týdne s Davidem Bártou z Centra dopravního výzkumu.

Rezidentní parkování má chránit místní, říká Bárta z Centra dopravního výzkumu

V závějích budou bránit Prusko. Brno čeká i svatební veletrh

Jižní Morava, Skalice nad Svitavou /TIPY NA VÍKEND/ - Meandr řeky Svitavy v areálu Markland ve Skalici nad Svitavou se již v sobotu změní v bojiště. Při Zimní bitvě Prusko 1945 tam svede boj německá armáda a domobrana proti přesile Rudé armády.

AUTOMIX.CZ

Exoti na prodej: O těchto autech jste určitě nikdy neslyšeli. Ale můžete je mít

Přijde vám, že je aktuální vozový park na našich silnicích poněkud uniformní a nudný? Nezoufejte. Stačí si otevřít nějakou velkou celoevropskou inzerci, zadat jako značku „jiné“ a už se na vás hrne přehršel bizarních a zajímavých aut, která na silnici jen tak nepotkáte. My jsme vybrali šest z našeho pohledu nejzvláštnějších.

Ředitel bučovického gymnázia končí po 30 letech. Změny budou i na Blanensku

Vyškovsko, Blanensko – Jiří Vlček byl ředitelem bučovického gymnázia téměř třicet let. Letos se muž, o němž se říká, že si pamatuje všechna jména žáků, rozhodl skončit. Využil k tomu konec šestiletého období, na které Jihomoravský kraj jako zřizovatel některých školských zařízení v regionu ředitele do institucí volí.

Vinařstvím roku 2017 se stal rodinný podnik Stávkových z Němčiček

Jižní Morava /FOTOGALERIE/ – Růžová vína nemusí být jen mladá a lehká, mohou zrát a nabídnout mnohem víc. Takový pohled předává svým zákazníkům vinař Jan Stávek z Němčiček na Břeclavsku. Za svůj přístup v oboru se ve čtvrtek jeho firma stala Vinařstvím roku 2017. Vyhlášení výsledků se konalo v Brně. Doposud posledním vítězem bylo Zámecké vinařství Bzenec z Hodonínska.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>