Zeman zvítězil i celostátně, ale pořadí na dalších místech se na Blanensku liší. Druhý skončil s osmnácti procenty Jiří Dientsbier, za ním s necelými šestnácti procenty Jan Fischer a ještě o necelou stovku hlasů méně obdržel Karel Schwarzenberg, který se se Zemanem za čtrnáct dní utká o křeslo hlavy našeho státu.

Volební účast byla docela vysoká a překonala šestašedesát procent, což znamená více než sedmapadesát tisíc odevzdaných platných volebních lístků.

Starostu Blanska Lubomíra Toufara výsledek prezidentských voleb nepotěšil. „Volil jsem stranického kolegu Jiřího Dienstbiera. Rámcově sice uspěl, ale zklamalo mě, že nepostoupil do druhého kola. Rozhodně bych byl rád, kdyby volby dopadly stejně jako na Blanensku, kde Dienstbier uspěl nejvíce na celé jižní Moravě," nechal se slyšet.

Rozpolcené pocity má místostarosta Blanska a člen Občanské demokratické strany Jiří Crha. „Značný neúspěch Přemysla Sobotky mě mrzí, ale na druhou stranu jsem rád, že se do druhého kola dostal pravicový politik. Od mnoha voličů ODS jsem slyšel, že dali přednost Schwarzenbergovi, protože nevěřili, že má Sobotka šanci uspět," vysvětlil.

S výsledkem voleb na Blanensku podle svých slov počítal. „Jsme spíš venkovský okres a na venkově lidé volí spíše levici, tak to zatím prostě je. Pro druhé kolo mám každopádně jasného kandidáta, budu volit Schwarzenberga," ohlásil Crha.

To blanenský starosta ještě tak jasno nemá. „Určitě k volbám půjdu, ale komu dám svůj hlas si zatím nejsem jistý. Na Miloše Zemana mám dost kritický názor, protože naši stranu v minulosti dost poškozoval. No a Schwarzenberg je členem současné vlády," naznačil Toufar.

Přímá volba prezidenta se na Blanensku po oba dva dny obešla bez vážnějších incidentů.

První měli na Blanensku sečtené hlasy v jednom velkoopatovickém okrsku

Volební okrsek číslo 7 ve Velkých Opatovicích. Ten byl první na Blanensku i na celé jižní Moravy, kde měli sečtené hlasy v prvním kole prezidentských vo­leb.

Nejvíc lidí tam volilo Miloše Zemana, který tam získal pětatřicet procent hlasů. K volbám tam přišlo sedmasedmdesát procent voličů.

Velkoopatovické co do rychlosti na Blanensku následovaly volební komise v Chrudichromech a ve Vískách. I tam nejvíc bodoval Miloš Zeman. Ve Vískách se o prvenství dělí s Jiřím Dientsbierem.

Na Blanensku je celkem 197 volebních okrsků.