Martin Peša přiznává, že úplně klidný před přípravou nebyl. A to i přesto, že ve své praxi už vařil pro různé významné osobnosti včetně bývalé ministryně zahraničních věcí USA Madeleine Albrightové. „Bez určité nervozity to nejde, podle mě je úměrná významu této prestižní události. Ale pokud bych si nebyl stoprocentně jistý, že se svým týmem všechno bez problémů zvládnu, nemám na tomto místě co dělat," říká rozhodně.

Šéfkuchaře potěšilo, že obědové menu si vybral přímo Miloš Zeman a měl radost i z jeho volby. „Prezidentské kanceláři jsme předložili několik variant. Volba klasického jídla v netradiční podobě byla mým favoritem a jsem rád, že zvítězila," netají Peša. Hlavním chodem menu je totiž konfitovaný bůček na černohorském medovém pivu s cibulovým zelím a pivním štrúdlem. „Základem této nestandardní přílohy jsou šťouchané brambory obalené ve speciálním pivním těstě. Chuť štrúdlu je zajímavá a výrazná," přibližuje. Hlavnímu jídlu bude předcházet předkrm v podobě rillettes z králíka a silný bažantí vývar, jako dezert se bude podávat pečená hruška v karamelu na portském víně a skořicová zmrzlina.

Miloš Zeman v Černé Hoře poobědval i při své poslední návštěvě Blanenska v prosinci roku 2014. Ředitel Hotelu Sladovna Aleš Hauzar si jeho opakované návštěvy velmi váží. „Bereme to jako ocenění naší práce. Znamená to, že u nás tehdy prezidentská delegace byla spokojená, když nehledali nic jiného. Věříme, že i tentokrát, v den svých jmenin, si u nás pan prezident pochutná," dodává Hauzar.

menu pro prezidenta- rillettes z králíka, dušená jablka s medem a chilli
- silný bažantí vývar s masem, zeleninou a domácími nudlemi
- konfitovaný bůček na černohorském medovém pivu, cibulové zelí, pivní štrúdl
- pečená hruška v karamelu na portském víně, skořicová zmrzlina