„Nepřijímáme již žádné přihlášky, kapacita závodu je beznadějně zaplněná. Je to maximum, kolik se dá zvládnout. Už nyní se jedná o jeden z největších závodů dračích lodí v České republice," uvedl ředitel závodu Vladimír Stejskal s tím, že dva týmy přijedou dokonce z Polska.

Posádku lodi tvoří dvaadvacet lidí včetně bubeníka a kormidelníka. Čtyřiapadesát posádek bude ryze amatérských, osm částečně profesionálních. Právě amatéři budou na Křetínce trénovat už v pátek. „Bez tréninku se závodu nemohou zúčastnit," přiblížil dále Stejskal.

Naostro se závodníci opřou do pádel v sobotu od osmi hodin ráno. Vzhledem k počtu soutěžících pořadatelé předpokládají konec zápolení kolem deváté večer.

Na výběr bude ze závodu na dvě stě metrů a na jeden kilometr. Zvláštní kategorie je vyhrazená ženám. Přihlásily se tři ženské posádky. Kapitánkou jedné z nich je Radka Hálová. „Jako ženské družstvo pojedeme podruhé. Loni se nám to moc líbilo. Děvčatům jsem poradila, ať trénují kliky, aby měla sílu v rukou. Ale jde nám hlavně o legraci," řekla kapitánka. Družstvo tvoří kolegyně z práce a jejich kamarádky.

Ke Křetínce se v sobotu sjede několik tisíc lidí. Pořadatelé z Tělovýchovné jednoty Sokol Letovice proto prosí všechny, kdo mohou, ať nechají auta doma. Jinak hrozí problémy s parkováním.

Akci zakončí ohňostroj. Pro zpestření po poledni nad přehradou proletí letecký akrobat s kouřovou show.

Lodě do závodu včetně kormidelníků dodá Česká asociace dračích lodí. „Máme v plánu jednu dračí loď koupit. Zájemci by pak mohli na Křetínce trénovat prakticky kdykoliv," doplnil ředitel Stejskal.