První případ se odehrál v noci na pátek čtvrtého července v autokempu ve Sloupě. „Neznámý pachatel vzal z nedostatečně zajištěného stanu cizinců ubytovaných v kempu klíče od auta. Vozidlo značky Opel Zafira si pak odemkl, prohledal a z dámské kabelky a pánské taštičky vzal peníze v různých měnách. Celkem tak cizinci přišli v přepočtu o více jak sedmačtyřicet tisíc korun," řekla blanenská policejní mluvčí Iva Šebková. Policisté případ vyšetřují pro podezření z trestného činu krádeže.

Cennosti do úschovy

Podle správce kempu Karla Němce se jedná o první letošní případ. „Nestává se to u nás naštěstí často, za sezónu míváme jednu nebo dvě takové krádeže. Letos to ale přišlo dříve než obvykle. Kdyby se to opakovalo, budeme uvažovat o nějakém bezpečnostním opatření. Bohužel však ani kamery všechno nevyřeší," uvedl Němec s tím, že v kempu nabízejí svým hostům uschování cenných věcí. „Málokdo to ale využije," podotkl.

Když si lidé cennosti do úschovy nedají, měli by si na své věci dávat o to větší pozor. „V uvedeném případě šlo o to, že si hosté nechali klíče od auta ve stanu na viditelném místě. Pro zloděje tak bylo jednoduché je vzít a auto odemknout," uvedl Němec.

O dva dny později zloději zamířili k autokempu v Jedovnicích. „V noci na neděli šestého července neznámý pachatel využil toho, že vstupní dveře chatky, která stojí u kempu, nebyly zamčené. Pak vykopl dveře do jednoho z pokojů. Odtud vzal značkový notebook patřící ubytovanému cizinci. Způsobil tak škodu za téměř sedmatřicet tisíc korun," popsala Šebková.

Přímo v autokempu o krádeži nevědí. „Nás o tom nikdo neinformoval. My máme areál už několik let zabezpečený kamerovým systémem, díky kterému se v minulosti podařilo dopadnout vandaly. Našim hostům navíc nabízíme i úschovnu, kam si mohou bezpečně uložit například kola," řekl jednatel kempu ATC Olšovec Jedovnice Leoš Blažek.

Auto není úkryt

Aby lidé podobným nepříjemnostem předešli, měli by podle policejní mluvčí omezit množství cenných věcí, které si s sebou na dovolenou berou, na minimum. „Pokud to jde, je také dobré využít v kempu úschovnu cenností, bezpečnostní schránky nebo trezory. Je důležité pamatovat na to, že ani auto není bezpečným úkrytem pro cennosti, a pokud je tam lidé nechají na viditelném místě, zvyšují navíc riziko vloupání. Při odchodu je potřeba chatku uzamknout, popřípadě zabezpečit stan proti zlodějům. Také se vyplácí požádat sousedy v kempu, aby stan v době nepřítomnosti majitelů ohlídali," upozornila policejní mluvčí.

Podle ní se počet případů krádeží souvisejících s dovolenými rok od roku liší. „Bývá to většinou kolem deseti až patnácti. Setkáváme se nejčastěji právě s vykradenými stany nebo chatkami. Zloději ale kradou i věci, které si rekreanti nechali někde u vody ve chvíli, kdy si šli zaplavat," dodala Šebková.