Zárukou většího množství medu je totiž jeho jarní i letní snůška. Letní však letos chyběla. „Oproti loňskému mimořádně dobrému roku máme mnohem méně tmavého medu. To je způsobeno tím, že jsme neměli letní snůšku medu,“ vysvětlila jednatelka sdružení Včela pro Moravský kras Eva Zigalová.

Na vině je především proměnlivé počasí a nestálé teploty. „Na smrcích se vlivem počasí nemohly vyvinout mšice, které včely pro tvorbu tmavého medu potřebují,“ dodala.

Podobná situace je po celém Blanensku. I na Olešnicku mají včelaři jen med jarní a smíšený. „Letos budeme prodávat jen med z pampelišek, ovocných stromů a řepky, tedy jarní a med smíšený, který vyrábíme například z malin nebo lípy. Proměnlivé počasí, jaké bylo letos na jaře, totiž včalám nesvědčí,“ řekl za Český svaz včelařů Olešnice Karel Tenora. Podle něj k současné situaci přispěla i nemoc způsobená přemnoženými včelími roztoči takzvaná varroáza včel.

„Kvůli varroáze nám letos z celkových pěti set padesáti včelstev dvě stě třicet pět uhynulo,“ uvedl.

Jen šedesát kilogramů tmavého medu letos vytočil také Květoslav Vybíhal ze Suchého. „Tmavý med byl hned pryč. Lidé si jej brali i dvacet kilo naráz,“ řekl. On sám ale dává přednost medu jarnímu. „Je to nejkvalitnější med, ve kterém je bezpečně nejvíce nektaru. Málokdo ví, že tmavý med je vlastně živočišného původu. Také není moc známé to, že by neměl přijít do čaje, tam se hodí spíše medy světlé,“ dodal včelař, který i přes nedostatek pravého medu zdražovat nehodlá. „Dělám to jen pro zábavu. Nikde není dáno, jaká by měla být cena medu,“ podotkl.

Kvůli letošním nepříznivým podmínkám cena medu zřejmě poroste nahoru. „Odhadujeme, že se med zdraží. Myslím, že ale ne nějak dramaticky. Jsme totiž zemí, kde se vyprodukuje každý rok více medu než se zkonzumuje. Myslím, že úbytek třetiny včelstev se na produkci českého medu tak výrazně neprojeví,“ sdělil Margaritopoulos Panajotis, ředitel společnosti Včelpo z Obory. Podle něj je spíše stále větší problém sehnat pravý český med. „Obchodní řetězce prodávají většinou jen různé směsky z dovozových medů, převážně z Číny a Jižní Ameriky. Někdy ani zákazník nezjistí, odkud vlastně kupovaný med pochází,“ dodal.