Ten současně působí i jako předseda krajské rady České lékařské komory pro jižní Moravu, ale především čtyřiadvacet let jako praktický lékař v Jedovnicích. V okrsku Blansko nyní ordinuje třicet praktiků pro dospělé. „Mému obvodnímu lékaři je kolem pětapadesáti let. Jsme u něj s manželem už strašně dlouho, určitě alespoň dvacet roků a jsme spokojení. Ostatní asi také, protože noví pacienti se k němu jen těžko dostávají, má plno," přiblížila pětasedmdesátiletá Hana Novotná z Blanska.

Do věkového průměru Blanenska spadá i praktická lékařka, za kterou dojíždí ze Svitávky Hana Vlachová. „Odhaduji, že je ve věkové kategorii kolem šedesáti let. Jezdím do Ostrova u Macochy, protože jsem s paní doktorkou velmi spokojená. A jestli je dostatek praktických lékařů? Nevím, jestli těch dobrých. Ale mám dojem, že vysoké školy jsou zahlceny, tak snad přichází dost mladých," podělila se o názor žena ze Svitávky. Ten bohužel nemohl potvrdit Ivo Procházka. „Rozhodně sem dostatek mladých lékařů nepřichází a nepředpokládám, že by se situace brzy zlepšila," uvedl.

Ze současných třiceti praktiků je pouze jediný ve věku do 40 let. Proti tomu 60 až 65 let dosáhlo už osm lékařů, čtyřem je mezi 65 a 70 lety a čtyři praktici ordinují, přestože už oslavili i sedmdesáté narozeniny. Lze očekávat, že mnozí z nich brzy zamíří do penze. Kdo pak převezme jejich pacienty?

Jeden lékař má přitom v evidenci přes patnáct set lidí. „Běžný republikový průměr je mezi patnácti a sedmnácti sty osobami, u mne je nyní zaregistrováno asi dva tisíce lidí," přiblížil šestapadesátiletý blanenský lékař Zdeněk Grünwald, který obvodní ordinaci provozuje už třiadvacátým rokem. „Zatím je nás snad dostatek, ale stárneme," zhodnotil.

Za posledních pět let na Blanensku přišli celkem čtyři mladí atestovaní doktoři. „S odchodem starších kolegů do důchodu tři ordinace změnily provozovatele. Jedna zanikla, protože lékař zemřel, a jedna nová vznikla. To ovšem ani zdaleka neznamená, že je praktických lékařů v regionu dostatek. Přípravu na atestaci v celém regionu dělá aktuálně pouze jeden lékař. Jedna lékařka, předpokládám, bude atestovat na přelomu roku, k tomu další doktorka s atestací je na mateřské dovolené," pokračoval Ivo Procházka.

Doplnil, že nedostatek praktiků je celorepublikový. Podle něj mezi lékaři ani není o otevírání nových ordinací zájem. Ani o školení mladých kolegů. Důvodem je složitý systém, nízké částky grantů na lékaře v předatestační přípravě a velká administrativa.

Jeho čistý příjem se přitom na začátku pohybuje kolem patnácti tisíc korun. Z té mladý lékař musí navíc zaplatit zhruba šest tisíc za povinnou praxi v nemocnicích, na záchrance či v odborných ambulancích. „Situace není dobrá a při současném trendu je otázkou času, kdy se změní na neřešitelnou. Ale to není jen problém praktiků, mnohde je horší situace i v nemocnicích. A to nejen na lékařských pozicích, ale možná dokonce víc na pozicích středního a nižšího zdravotnického personálu," uzavřel Ivo Procházka.