Když svítilo slunce, čekali dělníci na obrubníky. Poté co je usadili, zase je vykopali. Mělo by jich tu být víc, aby se stavělo rychleji. Díry jak po granátu, v nich voda. Hromady hlíny, bagry a zavřený chodník. S takovými výhradami k opravám průtahu městysem se svěřili Deníku Rovnost Jedovničtí. Vadí jim i to, že mají málo informací.

Vánoční trhy ve Vyškově. Ilustrační foto.
Města prozáří vánoční výzdoba. Za adventní dekorace platí až statisíce

Oprava průtahu Jedovnicemi• Jde o součást opravy silnice Jedovnice-Kotvrdovice.
• Úsek z městyse do Kotvrdovic je hotový.
• V Jedovnicích dělníci postaví nové autobusové zastávky, parkovací místa i chodníky.
• Silničáři za rekonstrukci zaplatí 16,5 milionu korun.
• Městys vyjdou opravy na 778 tisíc korun.
• Stavebníci mají na opravu 210 dní, zimní přestávka se do tohoto termínu nepočítá.


Oprava hlavního průtahu obcí začala v září. Od té doby vede objížďka přes Vilémovice vzdálené od městysu tři kilometry. „Opravy jsou nepříjemné a otravují nám život. V Jedovnicích je zákaz vjezdu a my jsme jedna s obcí, která tam má příslušnou poštu. Chodíme do práce a nejsme dopoledne doma. Pak musíme na poštu a to je radost sama. Autem se na začátku obce nedá zaparkovat. Není kde. A pak musíme pěšky přes celé Jedovnice,“ postěžovala si třeba Viera Čechová z Kulířova.

Poctivě dodržuje zákaz vjezdu a do Blanska jezdí objížďkou, i když si všimla, že po městysu jezdí hodně aut navzdory zákazu. Provinilci se musí zodpovídat jak strážníkům, tak dopravním policistům. „Domlouváme i pokutujeme,“ shrnul policejní mluvčí Bohumil Malášek. Podle něj se situace v místě uzavírky oproti prvním dnům zlepšila.

Jedovničtí jsou zvědaví, co je čeká v zimě. „Snad budou hotové nájezdy pro kočárky,“ doufá například Lucie Grycová.

Ilustrační foto.
Přeměna ludíkovské čističky přivede nové sousedy


S nadhledem zase bere oraniště uprostřed obce Josef Mařík. „Nám se to moc líbí. Každý den se chodíme dívat, hned ráno kontrolujeme bagry z okna,“ smál se.

Silničáři ještě neví, jestli značky se zákazem vjezdu v Jedovnicích zůstanou. „O tom, jestli bude přes zimu uzavírka trvat nebo ne, zatím jednáme,“ shrnul vedoucí blanenských silničářů Miloš Bažant.

Dělníci kvůli nepříznivému počasí podle něj nepoložili jednu vrstvu kameniny zpevněné cementem, na kterou patří ještě dvě asfaltové vrstvy. Pokračovat budou až po zimní přestávce. Neopustí staveniště bez toho, aby ho nepřipravili na zimu. Například zprovozní vpusti, aby ze silnice odtékala voda.

O tom, kdy bude stavba hotová, rozhodne počasí. „Když v dubnu začneme naplno stavět, je reálné, že to bude v červnu,“ odhadl šéf silničářů.

Aktuální zprávy ze stavby získají Jedovničtí ve zpravodaji nebo na webových stránkách městyse. „Můžou přijít i na jednání zastupitelstva a zeptat se,“ poradil starosta Jaroslav Šíbl.

Ilustrační foto.
Potvrzeno, na Bučovice cílí další supermarket. Lidé si nakoupí v Lidlu