V prosinci knihovníci čtenáře potěšili třeba novoročním přáním. „Nakoupili jsme čaje, zabalili je do stránek vyřazených knih a přelepili přáním. Nestálo to moc peněz a lidi to potěšilo,“ těší i nového ředitele.

Změnil se knižní řád, prokoukla multifunkční místnost, kterou teď můžou využít například studenti. V dětském oddělení přibyla Albi tužka. „V prosinci jsme k ní koupili i všechny knihy, co byly na trhu,“ říká Dlapa.

Nová je v blanenské knihovně i služba monitoring tisku. Čtenáři si v mailu každý den přečtou novinové články o Blansku a okolí. Objevilo se také dětské knižní promítání, poprvé se konal i knižní blešák.

Torzo unikátního Ježkova mostu dominuje nábřeži u Svitavy v Blansku. Šance vybudovat na něm malé železniční muzeum je stále mizivá.
Muzeum na Ježkově mostě? Zbývá jen jiskra naděje, jednání město neplánuje

Nový šéf má další plány. „Chceme víc využít multifunkční místnost. Například tam plánujeme promítat dokumentární filmy z festivalu Jeden svět. Jaký film lidé uvidí jako první, o tom hlasovali studenti místního gymnázia,“ zapojil do dění v knihovně i středoškoláky.

V plánu má víc využívat dotace. „Požádali jsme o ně s pěti projekty. Třeba na půjčování elektronických knih nebo přednášky ke stoletému výročí republiky,“ přibližuje ředitel.

Podle svých slov rád čte knihy, u kterých si odpočine. „Takže romány. Paradoxní je, že od té doby, co pracuji v knihovně, na knížky nemám čas. Leda po večerech s dětmi. Za posledního půl roku jsem přečetl stohy směrnic, nařízení, zákonů a metodik. Ale i tam jsem občas narazil na něco zábavného a zajímavého,“ usmívá se Dlapa.

Děti ze základní školy ve Sloupu vyrazili na lyžařský kurz do ski areálu v Olešnici. Škola jezdí do areálu vyráží každoročně.
Reportáž: Děti lyžařský kurs baví a rodiče si odpočinou