Podle něj je to už za hranou. „Děláme to jako dobrovolníci. Začíná být problém najít dospělé vedoucí, kteří by do toho šli. Člověk je pořád jednou nohou v kriminále,“ dodal Pernica.

O prázdninách se na letní pobyty v Jihomoravském kraji chystá kolem devíti tisíc dětí. „Očekáváme asi 150 táborů s 220 turnusy,“ informovala krajská hygienička Marcela Hadámková.

Pro akce, kam přijede přes devětadvacet dětí nebo trvají déle než pět dní, platí přísnější pravidla. „Pořadatelé například mají povinnost oznámit konání akce alespoň měsíc předem,“ řekla.

Policie. Ilustrační foto.
Mladík pivní lahví poničil v Blansku zaparkovaná auta. Škoda je padesát tisíc

Normy pro tábory⋅ Stravování pro děti musí pořadatelé zajistit pětkrát denně: snídani, přesnídávku, oběd, svačinu a večeři.
⋅ Doba pro spánek musí být nejméně devět hodin denně. Výjimkou jsou dny, kdy se pořádá noční bojovka.
⋅ Táborům s maximálně dvaceti účastníky stačí dva záchody. Každým dalším dvaceti dětem musí organizátoři zajistit jeden záchod navíc.
⋅ Možnost vykoupat se nebo osprchovat v teplé vodě musí pořadatelé táborníkům zajistit alespoň jednou týdně.

Hygienici každý tábor evidují v informačním systému, který je propojený i s dispečinkem hasičů. Ti mají díky tomu v případě mimořádné situace, jako jsou povodně či požáry, přehled o tom, kde je tábor umístěný.

Kromě umístění musejí organizátoři také ohlásit, jak pro děti zajistí pitnou vodu a stravování.

Kontroloři za léto navštíví skoro tři čtvrtiny nahlášených akcí. „Nejčastější prohřešky jsou prošlá lékárnička nebo drobné nedostatky v kuchyni,“ podotkla Hadámková.

Častým kontrolám čelí tábor v Jedovnicích. „Většinou jezdí hygiena z Blanska. Za ta léta ale už víme, co a jak. Denně nám dovážejí až na louku čerstvé pečivo, chladničky jsou samozřejmost,“ uvedla vedoucí tábora Martina Horňáková.

Ilustrační foto
V tašce našla 40 tisíc, policie je vrátila majitelce. Boskovické bezdomovkyni

Letitou tradici mají také tábory, které pořádají blanenští skauti. V táboře Norbertka nedaleko Vysočan se nyní chýlí ke konci jeden z turnusů. „Hygienika čekáme každý den. Jsme na něj připravení,“ sdělil s klidným hlasem dlouholetý hlavní vedoucí Jan Pořízek starší.

Také on potvrzuje, že požadavky na vedení tábora znatelně rozrostly. Jako důkaz ukázal objemný svazek papírů připomínající tlustou knihu. „Tady to všechno máme. Chápu, že dnešní doba je jiná a vyžaduje větší opatrnost. Přesto je to poněkud stresující,“ konstatoval Pořízek.

Kromě nároků kladených na hygienu musí vedení tábora splňovat i normy týkající se bezinfekčnosti dětí, alergií, bezlepkové diety, nájmu plochy tábora a mnoho dalších věcí.

Děti většinou o problémech spojených s organizací tábora nemají ani ponětí. Pro ně je nejdůležitější téma a hry. „Na táboře jsem po jedenácté. Jezdím už od tří let. Nejlepší jsou hry a to, že jsem s kamarády. A taky příroda,“ svěřil se čtrnáctiletý Petr Muller.

Daniel Orálek vyhrál další ročník Moravského ultramaratonu na Blanensku.
Jubilní pětadvacátý Moravský ultramaraton? Orálek slaví jubilejní desátý titul

Skautské žezlo předal synovi

Skautský tábor ve Vysočanech.Zdroj: Deník / Kubík AdamPřátelství, pomoc bližnímu a předávání zkušeností druhým. To jsou tři hlavní body skautingu. „V tomto duchu se nesou i naše tábory. Není to odkladiště dětí. Jezdí sem ti, kteří se celý rok potkávají a sdílí stejné myšlenky. Nehrozí, že by byl někdo vyčleněn z kolektivu,“ popisuje fungování blanenského tábora dnes už jeho bývalý vedoucí Jan „Bobr“ Pořízek.

Vůdcovství letos předal dvaadvacetiletému synovi. „Syn dorostl do věku, kdy je společně s kamarády schopný to převzít. Navíc studuje pedagogickou fakultu. A skautem je od tří let,“ vysvětluje důvody změny devětapadesátiletý muž. Role vůdce se vzdal po dvaceti letech. „Do skautu jsem se přihlásil po jeho obnovení v roce 1989. Celkově jsem byl na pětadvaceti táborech,“ bilancuje Pořízek.

Skautingu se ale rozhodně vzdát nehodlá. V příštím roce podle všeho vyrazí na tábor s novým skautským oddílem, který od podzimu povede. „Oslovili mě lidé z Černé Hory, že chtějí založit oddíl pod mým vedením. A já jsem souhlasil,“ usmívá se.

Ilustrační foto.
Rybníky jsou plné bahna. Rybáři s obcemi plánují nápravu