Kamenné a železné prvky restaurátoři očistí, vyspraví a ošetří. „V zadní části památníku se bude dělat hydroizolace, která nyní chybí. Památník je zčásti z vápence, a proto trpí,“ popsala starostka Velkých Opatovic Kateřina Gerbrichová.

Opravy za asi 180 tisíc korun začnou v dubnu nebo v květnu, skončit mají o letních prázdninách. „Chceme je stihnout do oslav stého výročí vzniku republiky. Připravujeme je na patnáctého září,“ uvedla Gerbrichová.

Memoriál Dana Němce - 20. ročník. Blansko (modré) proti Vyškovu (červené dresy).
Více peněz než loni. Dotace podpoří hlavně blanenské sportovce

Památník je jedno z prvních děl akademického sochaře Aloise Bučánka, připomíná devětatřicet padlých, třináct zemřelých a devět nezvěstných. Bučánek jej zhotovil ve dvacátých letech minulého století. „Nejen tento pomník, ale všechny památky je třeba uchovat pro další generace,“ zdůraznila vedoucí velkoopatovického odboru kultury Anna Kaderková. Oprava do oslav výročí vzniku republiky je podle ní dobrý tah. „Doufám, že si lidé uvědomí, jaká doba byla a jak velké naši předci přinášeli oběti,“ dodala Kaderková.

Hrůzy první světové války i odvahu československých legionářů připomíná také litinová socha v parku na blanenském nábřeží. Pomník Hrdinům od Zborova se nedávno stal kulturní památkou. „Je to skvělá zpráva,“ reagovala před časem na rozhodnutí ministerstva kultury bývalá ředitelka blanenského muzea Eva Nečasová.

IVETA BORKOVÁ

Hledá se pamětník tábora v Letech.
Deník vyhlašuje pátrání: Hledá se pamětník tábora v Letech