Hromada rozdrceného recyklátu vedle volného prostranství je tichým mementem kdysi vyhlášeného podniku. Jeho zbytky Boskovičtí zřejmě rozvezou na různá místa. Suť totiž chtějí využít při opravách polních a lesních cest. „Pracovníci odboru rozvoje města a investic nechají zpracovat rozbor tohoto využitelného materiálu. V případě, že bude vyhovovat, použije se i do zásypů a podkladů komunikací při jejich rekonstrukci,“ informoval mluvčí boskovické radnice Jaroslav Parma.

Hotel postavili Boskovičtí v takzvané Akci Zet v sedmdesátých letech minulého století. Slavnostně ho otevřeli 24. června 1977. Demolice přišla město zhruba na 2,7 milionu korun s daní. „Je to škoda. Chodil jsem ho celý týden a svátky pět roků stavět,“ okomentoval nyní konec Velenu na sociální síti jeden z místních Josef Komárek.

Miroslav Novotný z Boskovic promítal v tamních kinech filmy přes pětadvacet let.
Vesničko má středisková? Rekordní návštěvník přišel do Velenu, vzpomíná promítač

Ve Velenu fungovala v letech 1983 až 1992 kinokavárna. Měla kapacitu šestašedesát míst. Na toto období velmi rád vzpomíná například Miroslav Novotný, který jako promítač střídal v Boskovicích hned tři scény. Kromě stálého kina promítal v amfiteátru zámeckého parku pod širým nebem a právě ve Velenu. „Promítání ve Velenu mělo úplně jinou atmosféru, nebylo to běžné kino. Návštěva kinokávarny byla pro místní událost. Slavnostní chvíle spojená s dobrým jídlem, rodinnou oslavou nebo pohárem pro děti a pohádkou,“ zavzpomínal pro Deník Miroslav Novotný.

Sportovní hala

V sousedství hotelu stál lihovar, který těžká technika zbourala v roce 2005. Majitelé se u pozemků pod těmito stavbami od devadesátých let střídali jak na běžícím pásu. Nakonec plochu se zchátralým hotelem a pozemek po bývalém lihovaru získal advokát Jan Paroulek. Velen byl od roku 2012 zavřený a právě Paroulek ho chtěl před šesti lety restartovat. Plánoval v něm fitness, masáže, saunu, restauraci a komfortní bydlení. „Ze stávající stavby zachováme pouze nosné prvky. Hotel musí splňovat současné požadavky z hlediska uspořádání prostoru a vybavení," řekl tehdy Deníku Paroulek.

Se svými plány obeznámil i vedení města. Nabídl mu bližší spolupráci. Poblíž se totiž nachází sportovní areál Červená zahrada, a bylo možné vytvořit zajímavý komplex pro sportovní vyžití a relaxaci.

Skiareály na Blanensku drtí obleva. Jedou, ale vyhlíží mráz. Na snímku sjezdovka v Hodoníně.
Skiareály v Olešnici a Hodoníně drtí obleva. Jedou, ale vyhlíží mráz

Ze všeho nakonec sešlo. Město nejprve vykoupilo v Červené zahradě areál Dvořáčkova mlýna a později se dohodla i s Paroulkem. Za zhruba hektarovou plochu mu zaplatilo ve třech splátkách 30 milionů korun. Paroulek navíc získal parcely mezi ulicemi Svatopluka Čecha a Absolonova na okraji Boskovic v hodnotě přes dva miliony korun. Hotel začala těžká technika bourat letos na podzim. Na uvolněném prostranství chce město v budoucnu postavit sportovní halu.

Řada místních si myslí, že bourání Velenu byla chyba. Mezi ně patří i letitý kritik boskovické radnice Vladimír Jakubec. „Ten hotel se měl opravit. To co boskovičtí papaláši s Velenem udělali, je hodné trestu,“ má jasno muž.