Na tělovýchovnou a zájmovou činnost mají Blanenští letos v rozpočtu necelých sedmnáct milionů korun. Přes třináct milionů spolkne údržba a provoz sportovišť v režii města. „Je to o penězích. Nepředpokládám, že jich na sport budeme mít v dalších letech výrazně víc, ale jde nám o to, dát tomu pevnější mantinely a podporu sportu ze strany města pojmout komplexněji. Od dotací oddílům až po správu majetku," dodal Crha.

Hotovo na podzim

Do nové koncepce totiž spadají také dotace na sportovní akce ve městě a údržba sportovišť v majetku města i ostatních oddílů. Zpracována má být na podzim. Velkou část už Blanenští připravili loni. Hlasovat o změnách bude zastupitelstvo. „Chceme také schválit to, že ze sdílených daní půjde určité procento do rozpočtu právě na sport. Bude to pevné číslo. Pro nás to je plus, že alespoň budeme vědět, s jakým balíkem peněz můžeme počítat," dodal Crha.

Podle něj bude nový způsob rozdělení peněz spravedlivější a transparentnější než v předchozích letech. „Jedná se v podstatě o takový vzorec, podle kterého přepočítáme, kolik jaký oddíl dostane na sportovní činnost od města peněz. Nebude tam zohledněna jen členská základna a zda má oddíl mládež nebo ne. Ale jak je třeba tento sport nákladný nebo jakou soutěž blanenští sportovci hrají. Bodů bude víc, aby měli šanci všichni. Myslím, že je to spravedlivější systém," poznamenal Crha.

Letos Blanenští z rozpočtu na sportovní činnost rozdělí oddílům milion padesát tisíc korun. Více než dvojnásobek toho, co loni. Sportovci si z těchto peněz platí například pronájmy sportovišť nebo cestovné na zápasy. Dalšího půl milionu dá město jako příspěvek na pronájem městských sportovišť a příspěvek na energie. „Loni bylo v rozpočtu na sportovní činnost oddílů čtyři sta tisíc. To je vzhledem k velikosti Blanska a počtu oddílů skoro nic. Teď přes milion. Je to podle mě jednoznačně krok správným směrem," uvedl například šéf blanenských baseballistů Jaroslav Krejčíř.

Sto padesát tisíc korun letos dostanou od města organizátoři dvou běžeckých podniků. Na Půlmaraton Moravským krasem sto padesát tisíc a na Blanenskou desítku padesát tisíc.

Před čtyřmi lety město převzalo do své režie areály sportovních oddílů a jednot v Blansku, které se ocitly v ekonomických potížích. Ty doplatily na pád Sazky, která jejich činnost dotovala. „O převzetí sportovišť pod správu města jsme se snažili alespoň deset let. Jenže tehdejší vedení radnice o to nemělo zájem. Radši se dávaly peníze do kultury. Škoda, že k tomu došlo tak pozdě. Sportoviště dnes mohla vypadat jinak. Na druhou stranu, kdyby areály nepřevzalo město, tak třeba my bychom skončili. To, že se ohledně financování sportu ve městě připravují nová pravidla, jenom vítám," řekl předseda Asociace sportovních klubů Blansko Josef Vrba.

Letos počítá Blansko v rozpočtu na provoz převzatých sportovišť a údržbu školních hřišť s necelými čtyřmi miliony korun. „Rozpočet není nafukovací. Provoz převzatých sportovních areálů je poměrně velká zátěž. Myslím, že v současnosti je zbytečné stavět něco nového. Spíš se zaměříme na zlepšení zázemí toho, co už tu je postavené," zdůraznil blanenský místostarosta Crha.

Výjimkou je stavba fotbalového hřiště s umělou trávou, o kterém se v Blansku mluví už řadu let. Má stát na Sportovním ostrově Ludvíka Daňka. Město nyní čeká, zda na projekt za zhruba osmnáct milionů dostane dotace, nebo ne. A také dostavba tribuny ve sportovní hale v ulici Údolní. „Samozřejmě nechceme zapomínat ani na oddíly, které sportují v areálech, co nepatří městu. Třeba baseballisté letos dostali od města šest set tisíc na výměnu trávníku na svém hřišti," dodal Crha.