Před měsícem Boskovičtí označili jako důvod k zastavení prací tmavý sediment v zemi, který předchozí průzkumy neodhalily. „Každý den chodím okolo stavby se psem. Minulý týden jsem se byl podívat trochu blíže a jako vystudovaný geolog jsem poznal uhlí. Takže jsem kontaktoval pracovníky České geologické služby," sdělil Ondřej Dostál z Boskovic.

O uhlí v klasické podobě se však nejedná. „O těžbě samozřejmě nemá cenu ani hovořit. Spíše se jedná o zajímavost a svým způsobem vzácný nález," zhodnotil Dostál.

Odbornici z České geologické služby Helenu Gilíkovou nález moc nepřekvapil. „Zrovna na Boskovicku se nejedná o něco úplně výjimečného. V minulosti už jsme tam totiž podobné objevy zaregistrovali. Nedokážu si dost dobře vysvětlit, proč uhlí neodhalily už předchozí průzkumy. Napadá mě jedině možnost, že tehdy Boskovičtí kopali v jiných částech pozemku. Ale to jsou pouze mé dohady," sdělila pracovnice brněnské pobočky ústavu.

K budoucnosti stavby se necítila kompetentní vyjadřovat, ale potvrdila, že stlačování podobné usazeniny je úplně jiné než půdy, s jakou stavaři původně počítali. „Sice jako laik, ale za komplikaci bych to rozhodně označil. Uhlí má specifické fyzikální vlastnosti a úzce souvisí s agresivními spodními vodami," přidal se Dostál.

Podle mluvčího boskovické radnice Jaroslava Parmy však výsledek hydrogeologického průzkumu až tak moc neznamená. „Především si musíme uvědomit, že o uhlí v klasické podobě se skutečně nejedná. Nalezený sediment, ať je jeho složení jakékoli, sice představuje problém, ale rozhodně řešitelný. Pravděpodobně nějakým odizolováním. Výsledky předáme projektantovi a ten rozhodne, jak bude nejlepší dále postupovat," prohlásil Parma.

Na už dříve oznámených termínech se tak zatím nic nemění. „Stále platí, že klíčové bude zasedání našeho zastupitelstva osmadvacátého dubna. Tam zastupitelé projednají projektantův návrh, včetně případného navýšení ceny projektu ze stávajících osmatřiceti milionů korun bez DPH," zdůraznil Parma.

Zároveň připomněl, že dotčená část pozemku se nenachází přímo pod lokalitou, kde má stát samotná hala, ale v místě, kde stavitelé počítají se vstupními prostory. „Aktuální situace pokračování stavby určitě nezabrání. Ale zastavení stavby se samozřejmě nedá úplně vyloučit, bude záležet na hlasování zastupitelů," podotkl mluvčí radnice.

Odpůrci projektu berou komplikace jako potvrzení svých dřívějších námitek. „Boskovice sportovní halu potřebují, ale náš politický klub od začátku tvrdil, že vybraná lokalita je pro ni naprosto nevhodná. A to z mnoha důvodů. Sice už je podepsaná smlouva se zhotovitelem prací, ale od té by se nejspíš dalo odstoupit. Jen netuším, za jakých podmínek," přiznala opoziční zastupitelka za Věci veřejné Martina Přichystalová.

V podobném duchu se nedávno vyjádřil i Vladimír Farský. „Nesouhlasné hlasy se objevovaly už od první petice před osmi lety. Teď se ukázalo, že byly oprávněné. Radnice nás stále ujišťovala, že je všechno v pořádku. A stačilo párkrát kopnout do země a vše je jinak," podotkl opoziční boskovický zastupitel.

Nález sedimentu nepřekvapil ani advokáta Tomáše Krejčího, který zastupuje občanské sdružení Obzor chystající sousedskou žalobu. „Od pamětníků například víme, že na daném místě byly dříve bažiny. Ty musely v půdě nějaký pozůstatek zanechat. Lidé, kteří žijí v blízkosti stavby, jsou velmi nervózní z toho, co bude dál. Třeba obyvatelé nedávno postavené bytovky," konstatoval advokát.

O prodražení stavby nepochybuje. „S některými opozičními zastupiteli už jsme se setkali a ve většině připomínek se shodujeme. Ale iluze ohledně výsledku jejich dubnového zasedání si nedělám. Ve srovnání s nejužším vedením města je jich málo na to, aby zákaz pokračování stavby dokázali odhlasovat," dodal Krejčí.