Právě tam voda v sobotu zaplavila několik ulic. Vítr vyvracel stromy a k zemi se spustila kroupová smršť. „Postupovala ve velmi úzkém pruhu a nejvíce zasáhla střed města. Dále to šlo směrem k vinohradům, na půli cesty ale kroupy naštěstí padat přestaly. Co vím, tak zahrádky v centru jsou úplně zlikvidované," řekl jednatel strážnického vinařství Vitis Jindřich Baňař.

Průtrž mračen nadělala v neděli večer problémy také lidem ve Velkých Opatovicích na Blanensku. Voda poničila například zahrádky v ulici K Čihadlu. „Škody ještě nemáme vyčíslené, zatím je mapujeme. V pátek snad budeme mít jasno," oznámil místostarosta Velkých Opatovic Jaroslav Bárta. Nejvíce postižené oblasti jsou již z velké části odklizené.

Zničené předzahrádky domů v ulici k Číhadlu a nánosy bahna na silnicích. To jsou následky nedělní povodně ve Velkých Opatovicích na Blanensku. FOTO/Hasičský záchranný sbor Jihomoravského kraje
Ve Velkých Opatovicích odstraňují škody po nedělní povodni

Opatovičtí chtějí do pátku zkontrolovat všechna poškozená místa a pak kontaktovat firmy, které by se ujaly oprav. „Voda místy vymlela břehy pod silnicí. Budeme tam muset navozit velké kameny z lomu. Čekají nás i opravy chodníků a příkopů u silnice," vyjmenoval místostarosta.

Přívalový déšť poškodil na Blanensku před dvěma týdny také opěrnou zeď u silnice z Letovic do části Zábludov. Po bouřce se tam rozlil potok. „Stavba nové zdi vyjde přibližně na dva miliony korun," uvedl šéf blanenské pobočky Správy a údržby silnic Miloš Bažant.

Ve Strážnici už se řemeslníci pustili do oprav poškozených střech škol. „Ta v ulici Školní je o poznání horší. Vypadá to skoro na celou střechu," přiblížila starostka Smutná s tím, že na celkové vyčíslení škod je ještě brzo. „Postupně všechno evidujeme," dodala.

U Adamova staví nový most. Řidiče čeká na podzim uzavírka.
U Adamova staví nový most. Řidiče čeká na podzim uzavírka