Děti spí ve stanech s podsadou v údolí pod Rančem Kopaniny. Stačí, aby z tábořiště u Kulířova na Blanensku vylezli kopec, a jsou u koní. „Rozdělí se podle toho, jak zvládají jezdit. Jedna půlka třeba hraje hry, druhá jezdí. Aby slabší nebrzdily ty, které už umí cválat,“ vysvětlila Jelínková.

V sobotu ukončí třetí turnus. Táborníci se letos museli vypořádat s extrémním teplem. „Bylo tu tak pětatřicet až osmatřicet stupňů. Ale zvládli jsme jezdit i tak. V lese bylo příjemně,“ řekl Klíma.

Kvůli vedrům změnili i denní program. „Když bylo moc velké teplo, tak jsme dětem posunuli budíček. Vstávaly dřív, aby u koní byly brzy. Odpolední vyjížďky jsme posouvali na později. Aby koně nemuseli chodit ve vedru,“ objasnila Jelínková.

Motorkář nezvládl řízení a havaroval u křtinského lomu. Má těžká zranění

Druhou srpnovou středu vedra náhle vystřídal přívalový déšť. V Kulířově rozvodnil potok, který se vylil. Tábořiště je přímo u něj. „Průtrž nebyla ani na radaru. Objevila se zničehonic,“ popisovala Jelínková.

Organizátoři tábora pro jistotu přesunuli děti na ranč. Nevěděli, kdy déšť přestane. „Potok se naštěstí nevylil tak, jak to bylo v Kulířově. Hasiči přesto přijeli zkontrolovat, jestli jsme v pořádku,“ dodala žena. Tábořiště zůstalo bez následků, i když vjezd byl chvíli pod vodou.

Voda z rozvodněného potoka zatopila část Kulířova.
Přívalový déšť rozvodnil potok. Zatopil sklepy, dětský tábor je v bezpečí

Dvojice zkoušela i tábory bez koní. Na ty se ale nikdo nepřihlásil. „Máme tu několik dětí, které jezdí od začátku,“ všiml si Klíma.

Děti jsou celý týden bez elektřiny, signál na telefonu chytí málokdo. Na ranči uklízí nebo vyměňují kůly. Rodiče jsou s tábory spokojení. „Dceři se na táboře moc líbilo. Děti měly neustále nějaký program. A mohla jezdit sama na koni,“ chválila matka jedné z tábornic Jiřina Pařilová.

ADÉLA FORMÁNKOVÁ

Policisté na kolech u rybníka Olšovec v Jedovnicích kontrolovali cyklisty.
Nehody cyklistů: tři čtvrtiny zaviní lidé na kolech. Policisté radili s výbavou