Do ledové vody se letos ponořil téměř čtyřicítka otužilců. Na březích lomu je sledovaly zástupy dobře se bavících lidí. Mezi účastníky byly letos dvě známé osobnosti.

Hladinu vody rozčeřil sólista Státní opery a zdatný dálkový plavec Richard Haan. Vypracovaná lýtka předvedl známý herec Pavel Nový. „Já pocházím z Šumavy. Už jako děti jsme se koupali v Řezné. Ta měla v těch největších pařácích jen sedm stupňů,“ vzpomíná Nový a dodává, že se mu i díky otužování vyhýbá chřipka.

Dvacetiletý Štěpán Hanák z Bučovic na Vyškovsku věnuje své fire show zesnulému trenérovi.
Plivání ohně, točení ohnivou tyčí. Show věnuje tragicky zesnulému trenérovi

Oblíbený herec si nedávno otužilce zahrál i ve filmu Bába z ledu. Zbytek účastníků přijel ze sportovních oddílů z Blanenska, Brna či Prostějovska.

Čas se nachýlil a polonazí lidé slézají několikametrové díře v ledu. Provizorní mrazivý bazén po obvodu zkrášlují výtvory vyřezané z ledu. Čtyřicítka lidí v plavkách i vtipných kostýmech postupně mizí po krk ve vodě. Pavel Nový je mezi prvními. Mezi odvážlivci nechybí ani ženy.

Podruhé se šošůvské akce účastní Tomáš Koutný z Blanska. „Jezdíme na různá sportovní setkání. Věnujeme se s kolegy víceboji. Takže děláme i atletiku,“ svěřuje se mladý muž a společně s dvěma přáteli spěchá do ledové lázně.

Mezinárodní expedice vedená Oldřichem Štosem z Blanska zdolala Chamjé Khola, největší kaňon světa.
Pokořil největší kaňon světa. Věděl jsem, že nemusím přežít, přiznal šéf výpravy

Postupně se v lomu vystřídají všichni. Mezi posledními je operní pěvec Richard Haan, který v roce 2005 přeplaval kanál La Manche. O hlasivky se nebojí. „Naopak. Ledová voda vás skvěle prokrví. Nemůžu však říct, že je to stoprocentní lék na všechny nemoci. Teď mám doma dvě malé děti a bacily, které občas přitáhnou ze školky mi dávají zabrat,“ usmívá se urostlý operní sólista.

Promrzlí lidé se spěchají obléct do teplého oblečení. Diváci popíjejí pálenku a víno. Někteří si pochutnávají na grilované klobáse.

Krátce před půl třetí se prostor u lomu začíná vylidňovat. Pořadatel děkuje divákům i plavcům a zve na příští ročník.

Blansko nabídne bývalou hasičku investorům.
Nabízí budovu bývalé hasičky. Aby to nedopadlo jako s výškáčem, bojí se lidé