Ochránci provozují Národní registr pramenů a studánek, kde s pomocí veřejnosti mapují přírodní prameny na našem území. Rozbory vody jsou však jen u velmi malého množství studánek. „Já se v lese z udržované studánky klidně napiju, když mám žízeň. Zatím jsem žádné zdravotní potíže neměl,“ řekl turista Petr Karlík z Blanska.

Podobnou mapu s přehledem studánek má také brněnský ekologický institut Veronica. V databázi jich má téměř sedm stovek. Lidem nabízí i studánkovou poradnu. „Na internetové mapě si lidé prohlédnou jednotlivé studánky s fotografiemi a údaji, v jakém jsou stavu. A také, jaká je kvalita vody. V poradně jsme schopní zjistit kvalitu přineseného vzorku vody jen v parametrech základního chemického rozboru,“ sdělil Rudolf Pecháček z institutu Veronica.

Stejně jako ochránci přírody uvedl, že pití ze studánek má svá rizika. „Většinou jsou to mělké prameny, které vysychají a jejich kvalitu mohou ovlivnit povrchové vody. Rozbory vody si většinou pravidelně nechávají dělat chataři nebo lidé, kteří jsou na těchto přírodních zdrojích závislí,“ dodal Pecháček.

I v horkých srpnových dnech odolává přehrada sinicím. Přitom ještě před několika lety se v ní nedalo koupat například už v červnu. Ideální podmínky ke koupání nyní panují na Sokolském koupališti, v Rokli, Osadě i Kozí horce.
Přehrada je i v tropických vedrech čistá a bez sinic. Díky síranu železitému

Mluvčí Vodárenské akciové společnosti Iva Šebková řekla, že rozbor vody stojí kolem patnácti set korun. „Obecně pití ze studánek nedoporučujeme. Kvalita vody je v nich značně kolísavá. Když už je člověk v nouzi, měl by si vodu alespoň převařit,“ vzkázala.

Podle mapy studánek institutu Veronica je po většinu roku pitná voda v Hubertově studánce u Vítovic na Vyškovsku. V okolí Adamova na Blanensku je v lesích studánek nepočítaně. Místní nechali nedávno udělat test vody u pěti z nich. A výsledek? „Za zcela vyhovující vodu lze označit pouze tu ze studánky Pod Hrádkem. S výhradou v tvrdosti pak z tróbek u Františčiny hutě,“ stojí na webu města Adamova.

Koliformní bakterie naopak obsahovala voda ze studánky U Sedmi dubů a nad Doubskou. „V polesí máme přes padesát studánek. Snažíme se je opravovat, ale pít z nich nedoporučujeme. Na omytí obličeje nebo rukou ano, pít ne. Kvalitu vody nejsme schopní ovlivnit,“ přiznal Pavel Mauer ze Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny.