K záhadnému obrazci vedou vyšlapané cesty, obilí je poválené. Turisty nyní vystřídalo hejno holubů, kteří sezobávají zrníčka obilí ze země. Bublina senzace splaskla.

Záběry boskovického piktogramu obletěly svět. Zakrátko však obrazec nadobro zmizí pod koly kombajnu. „Obilí, co půjde pokosit, tak sklidím. Kdy, to nevím. Záleží na počasí. Nechávat pole ladem ale rozhodně nebudu. Už teď mám škodu asi pětatřicet čtyřicet tisíc korun, jak lidi k piktogramu chodili a někteří jezdili autem. Je to tam celé rozšlapané a rozježděné. A samozřejmě jsem tam viděl i odpadky," poznamenal zemědělec František Opluštil z Voděrad, který na poli hospodaří.

Vyhlídka z věže

Obrazec si mohli lidé prohlédnout také z věže boskovické radnice. „Na piktogram v obilí se ptala spousta lidí, kteří kvůli němu do města dorazili. Upozorňovali jsme je ale, že je na soukromém pozemku. Prohlédnout si ho mohli i z radniční věže, ale někteří byli zklamaní, protože si mysleli, že ho uvidí jako na dlani. Postupně zájem zvědavců ochabl," řekla vedoucí boskovického Íčka Miloslava Luňáčková.

Zájem turistů o nevšední úkaz zaznamenali také na boskovické radnici. „Boskovice byly na chvíli slavné. Záběry piktogramu obletěly svět. Po počátečním boomu a davech lidí to odeznělo. Zvýšil se nám počet přístupů na městských webových stránkách a do města přijelo více turistů. Volali i lidé ze zahraničí. Turisté měli atrakci, ale zemědělec pošlapané pole," řekl mluvčí boskovické radnice Jaroslav Parma.

Podle Františka Opluštila však nemělo smysl pole poté, co se na něm objevil piktogram, hlídat. „To bych tam musel být celý den a lidi vyhánět. Na to jsem neměl čas ani prostředky. Peníze, o které jsem na zničeném obilí přišel, mi budou chybět. Skoro čtyřicet tisíc přece nevytáhnu z pod polštáře. Uvidíme, jak to dopadne," dodal muž s tím, že případ stále vyšetřuje policie.

Ta však pátrání zatím neuzavřela a po tom, kdo piktogram v obilí mohl udělat, pátrá. „Stále se prověřují svědectví lidí. Případ není uzavřený," uvedla policejní mluvčí Alice Musilová.

Příznivci tajemna však mají jasno. Podle nich je obrazec poselství z vesmíru.

V současnosti jsou obrazce dva. U Boskovic a menší pak na Plzeňsku u Přívětic. „Oba obrazce jsou významným poselstvím pro lidstvo, týkající se probíhajících změn na planetě. Navazují na světovou databázi obrazců myšlenkově i geometricky. Vše souvisí se vším. Netvoří je primitivové hopsající s prkýnky, jak se nám jiní primitivové snaží namluvit," uvedla na svém blogu Tonička Plíšková, která se studiu obrazců v obilí věnuje dlouhá léta.

U Rozseče

Podobný případ obrazce v poli obilí se na Blanensku stal naposledy minulý rok v červenci v Rozseči nad Kunštátem. Obrazec byl o rozloze asi pěti set metrů čtverečních a majiteli tak vznikla škoda za asi čtyři a půl tisíce korun.