Podle jejich výpovědí obyvatelé domu na sebe řvou a jsou agresivní. Pořádají hlučné oslavy, kde alkohol teče proudem. Také vyhazují odpadky z okna a jejich děti vytvářejí dětské gangy. Asi pětadvacet nespokojených lidí si nedávno stěžovalo na radnici. Vedení města nyní hledá řešení.

Letos v létě se téměř stejný problém objevil i v Petrovicích, kde sociálně slabší lidé začali obývat rodinný dům naproti prodejně potravin. „Zažíváme tady hrůzu a bojíme se o svou bezpečnost. V noci tito lidé chodí po vesnici, sahají na kliky rodinných domů a zkoušejí, jestli nejsou otevřené dveře," popsala jedna z místních žen, která si nepřála zveřejnit svoje jméno.

Další má strach jít do obchodu. „Nic mi neudělali. Ale stačí mi, když je vidím v okně. Nemám pak dobrý pocit," sdělila. Jiní obyvatelé obce se zase bojí krádeží.

Podle starosty Petrovic Vladimíra Paulíka žádné vážné problémy v obci zatím nejsou. Chce ale situaci řešit dříve, než bude pozdě. „Zatím nevíme o větších potížích, je to pro nás spíše takový psychologický šok. S majitelem nemovitosti jsme začali intenzivně jednat. Chceme, aby se dům stal součástí našeho azylového domu pro matky s dětmi, tedy aby sloužil k potřebám obce. Tím bychom vše měli pod kontrolou. Typ lidí, který tam žije nyní, tady nechceme," vysvětlil Paulík.

Jeden majitel

Dům, v němž bydlí sociálně slabší, se nachází i na blanenské ulici Pražská. Podle zjištění Blanenského deníku Rovnost někteří jeho obyvatelé páchají trestnou činnost. Mají na svědomí krádeže nebo vloupání. „Zhruba před dvěma měsíci jsme tam řešili potyčky mezi nájemníky," uvedl mluvčí blanenské policie Petr Nečesánek.

Majitelem všech zmíněných nemovitostí je Jan Pšikal, který mimo jiné v Bezručově ulici v Blansku provozuje bazar a zastavárnu. Se starostou Petrovic je podle svých slov ochotný jednat. „V domku bydlí jedna rodina a potíže s ní zatím nejsou. Domluvili jsme se na nějaké spolupráci a ještě ji budeme dál rozvíjet," uvedl Pšikal s tím, že bližší informace zatím sdělit nelze. Přiznal, že na Pražské jsou ale někdy potíže větší. Nepořádek tam dělá hlavně mládež, někteří jsou trestně stíhaní.