I když mezi stánky musejí procházet s deštníky a v pláštěnkách. Návštěvníky jarmarku neodradí ani tradičně problematické parkování. Volné místo se v ulicích města hledá opravdu těžko. „S parkováním je to tady hrozné, ale místo jsme nakonec našli. Je to fajn akce a už se z ní pro nás stává tradice. Jsme tu podruhé a domů si vezeme hrnečky a vázy,“ usmívá se v deštivém sobotním odpoledni Marina Čiklová z Olomouce.

I přes nepřízeň počasí strávila s přáteli na jarmarku přes tři hodiny. „Škoda, že pršelo. Ale stánky jsme prošli a slyšeli také vystoupení kapely Jamieho Marschalla. To byla naprostá pecka. Kdyby bylo lepší počasí, tak se tady určitě zdržíme déle,“ říká žena.

U silnice k náměstí Krále Jiřího lidé míjí jeden stánek s keramikou za druhým. Výrobky zde vystavuje na dvě stovky keramiků včetně zahraničních řemeslníků. Ve velkém stanu je otevřená výstava Zdeňka Lindovského a Karla Ševčíka. V plném proudu je také keramická soutěž na téma keramický tác. Soutěžní výrobky hodnotí návštěvníci v informačním centru na náměstí.

Nově otevřené muzeum historických BMW v brněnské Slatině.
Muzeum historických BMW otevírá v Brně. Je druhé největší v Evropě

Pro děti jsou připravené keramické dílny se zkušenými lektory. „Je mi trošku líto pořadatelů. Příprava jarmarku musela dát obrovskou práci a teď dva dny proprší. Ale i tak stála návštěva jarmarku za to. Vybral jsem si tady nějakou keramiku pro radost rodině. A vezu také výborný burčák. Já jsem spokojený,“ hlásí před jedním ze stánků turista Jiří z Brněnska.

Radost v podobě malovaného hrnečku si udělali také manželé Jana a Lubomír Trantírkovi z Moravské Třebové. „Nebyli jsme tady patnáct let. Tak jsme přijeli do Kunštátu tak trošku zavzpomínat,“ říká Jana Trantírková.

To Bohumila Najvarová ze Zbraslavce podle svých slov vynechala hrnčířský jarmark v Kunštátu snad jen dvakrát. „V Kunštátu mám rodiče a spoustu přátel. Jarmark je vždy moc fajn setkání se všemi známými v pohodové atmosféře. Teď jsem tady jako keramička. Z koníčku se stala obživa. Vyrábíme užitkovou a dekorativní keramiku,“ dodává.

V neděli pak místní odhalují sochu hrnčíře, která má zastupovat kunštátskou řemeslnou tradici. Každému, kdo bude městem projíždět by měla dávat na vědomí, že Kunštát je městem hrnčířů,“ podotýká za organizátory akce Radka Banyová.