V hotelu Happy Star u Havraníků na Znojemsku nedaleko hranic s Rakouskem pracují i dva Ukrajinci. Kuchař a kuchařka. Jenže pro to, aby je hotel získal, muselo jeho vedení vynaložit nemalé úsilí. „Na poslední chvíli se nám podařilo najmout dvojici kuchařů z Ukrajiny, kteří u nás pracovali už dříve. Podle toho, co jsem od nich slyšel, mají teď stopku, a už k nám nikdo z Ukrajiny kvůli koronaviru nemůže,“ uvedl šéf hotelu Martin Herzig.

Jak hoteliér dodal, musel za své pracovníky usilovně bojovat. „Byly to první dvě vlaštovky, které se k nám personální agentuře podařilo dostat. Od března jsme téměř denně pracovali na jejich návratu. V hotelu jsme je chtěli hned na otevření, tedy na 25. května. Jejich příjezd navíc velmi komplikovala rozsáhlá byrokracie. Zaplatili jsme za ně i zdravotní testy. Ale jsme rádi, že je máme. Naši lidé ve službách prostě chybí. Nikdo už tuto práci nechce doma dělat,“ přiblížil Herzig.

Turisté v Chorvatsku
Koronavirus v Chorvatsku: nejvíc nakažených hlásí přímořský Split i Záhřeb

Obdobné problémy řešily a řeší i další hotely či penziony na Znojemsku ale také třeba na Břeclavsku. „Lidé těchto profesí prostě chybí. Před dvěma týdny jsme nějaké přes agenturu vzali, ale máme nižší stavy zaměstnanců. Turisté z Polska nyní moc nejezdí, a tak poskytujeme ubytování především domácím turistům. Jenže třeba jen na jednu noc. Takže uklízet příliš nemusíme a vystačíme si s menším počtem pracovníků,“ konstatoval majitel mikulovského Hotelu Zámeček Josef Ševčík.

Podle ředitele znojemského Úřadu práce Emila Čopfa jde o dlouhodobý problém, který koronavirus ještě více prohloubil. „Pokud máme poptávku od zaměstnavatele na zaměstnání cizinců, například na pozice kuchařů, pokojských a další profese, nejprve zjišťujeme, zda máme evidované uchazeče na tyto pozice z řad našich lidí. Pokud nejsou, povolujeme právě zmíněné pracovníky z jiných zemí. V posledních dnech povolujeme zahraniční pracovníky především do zemědělství,“ informoval Čopf.

Brzkou změnu na domácím pracovním trhu očekává prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek. „Trh práce se velmi brzy silně změní. Do podzimu se podle mého názoru zvýší nezaměstnanost a problémy, které jsme měli s kvalifikovanými pracovníky, budou menší. Může se to lišit region od regionu. Otázkou také bude, jaké podmínky a platy provozovatelé uchazečům o práci nabídnou. Česká síla však bude určitě vždycky dražší,“ naznačil Stárek.

Finálový závod MotoGP Velká cena České republiky, závod mistrovství světa silničních motocyklů v Brně 4. srpna 2019. Na snímku (vpravo dole) Marc Marquez (SPA).
Moto GP bez diváků, Brno bez strojírenského veletrhu. Hoteliéři brečí

Jak dodal, v minulosti asociace ve spolupráci s hospodářskou komorou udělala hodně práce ve snaze získávání pracovních povolení. „Nyní vše funguje v poněkud jiném režimu. Dnes více pracovních sil třeba z Ukrajiny do země prostě nedostaneme,“ dodal Stárek.

Také personální agentury potvrzují, že žádostí o sehnání pracovníků například z Ukrajiny evidují dlouhodobě hodně. „Jsme specializovaná agentura a podobnou poptávku přímo neuspokojujeme. Přesto podobných telefonátů máme i několik týdně. Jde o požadavek na brigádníky či agenturní pracovníky. Často nám volají také provozovatelé penzionů, kteří paradoxně nechtějí třeba pokojské a další profese, ale nabízejí volné kapacity právě pro pracovníky, kteří v dané lokalitě hledají práci,“ naznačil jednatel agentury Wolf Hunt Ivar Mesenský.