Na miminko čekali řadu let. Lukáškův příchod na svět se ale bohužel neobešel bez komplikací. Některé zdravotní potíže se u něj projevily záhy, další v prvních letech života. „Syn má diagnostikovaný autismus a mentální retardaci. Kvůli hypotonickému syndromu není schopen plně ovládat své tělo a rychle se unaví, proto se pohybuje na invalidním vozíku. Další komplikací je porucha imunity a termoregulace. Jeho zdravotní stav dlouhodobě narušují i epileptické ložiska a agresivita, která je tlumena psychofarmaky,” popisuje synovy zdravotní komplikace maminka Soňa.

Ilustrační foto.
Kuželkář při hře zkolaboval. Policisté muži zachránili život defibrilátorem

Dvanáctiletý chlapec navštěvuje speciální základní školu. Často však bývá nemocný a chybí. Zhoršená termoregulace a porucha imunity udělá i z obyčejného nachlazení velký problém, který nezřídka končí hospitalizací. „Podle psychologa je syn mimořádně náročný na výchovu i zdravotní péči. Osobně o něj celodenně pečuji. Nevyužíváme žádné sociální služby, veškerou péči se snažíme s manželem zajistit vlastními silami,” nastiňuje nelehkou situaci Soňa Demlová.

Rodině stejně jako dalším více než čtyřem stovkám v kraji pomáhá nadace Dobrý anděl a dobrovolní dárci. Díky pravidelným příspěvkům mohou zajistit doplatky na potřebné léky, koupit synovi například nutridrinky, které doplňují jeho kalorický příjem. Část andělských příspěvků využívají na nákup oblečení, které pro něj udrží dostatečnou tělesnou teplotu. Nákladné jsou i vzdělávací pomůcky a cestovné k lékařům. „Pomoci si moc vážíme, bez ní bychom Lukáškovi nemohli pořídit vše potřebné. Žádnými slovy se to nedá dostatečně vyjádřit,” děkují Demlovi svým podporovatelům.

Ilustrační foto.
Bojovníkovi s terorismem poslala téměř 300 tisíc korun. Naletěla podvodníkovi