Později však už obyvatelé ve Švermově ulici skřípou zuby a pro ostřejší slova nejdou daleko. S alejí mají problém. „Žádáme o odstranění nevhodné výsadby okrasných stromů ve Švermově ulici a nahrazení původními dřevinami,“ stojí v dopise, který místní nedávno poslali na radnici.

Rozšlapané plody jim totiž dlouhodobě znečišťují kromě chodníků také domácnosti. Výkaly ptáků, kteří se na stromy slétnou hodovat, pak zase špiní zaparkovaná auta. V dopise upozorňují také na to, že některé z domů jsou okrasnými stromy zastíněné.

Pod žádost se podepsaly více než dvě desítky místních. „Před domem, kde bydlím, s tím až takový problém nemám. Kamarád, co žije na opačném konci ulice, však ano. Něco by se s tím dělat mělo,“ řekl jeden z místních Zdeněk Paruch.

Okolí obchodního domu v adamovské ulici Sadové prohlédne. Dělníci položí v této části města novou dlažbu.
U obchodního domu v Adamově bude nová dlažba

Zástupci radnice svolají na příští pondělí do malé zasedací místnosti městského úřadu na Masarykově náměstí veřejné jednání. Začíná v pět hodin odpoledne. S příchozími proberou případné úpravy aleje. „Budou zde i zástupci odboru životního prostředí. Příchozí seznámí se stavem stromů a budou se probírat případné úpravy aleje,“ uvedl místostarosta Boskovic Lukáš Holík.

Na jednání se chystá i boskovický zastupitel Jiří Pevný, který se proti žádosti o kácení ostře ohradil. „K lidem buďme vstřícní. Ale mám pocit, že debatu s těmito občany dáváme ad absurdum. Ať se na mě lidé ze Švermovy ulice zlobí. To si bude v každé ulici kdykoliv někdo vyskakovat, že mu něco vadí? Nerad bych, aby to dopadlo tak, že městu budou diktovat, že jim vadí, že křičí děti, jezdí náklaďáky. Doufám, že se u gymnázia stromy kácet nebudou,“ poznamenal.