Jednou z těch, kteří novou plochu pro klienty nemocnice s poliklinikou využili, byla Edita Sedláčková z Ráječka. Ale spokojená nebyla. „Jsem zvyklá parkovat dole nebo ve dvoře nemocnice. Teď se tam ale staví a nebylo místo. Chápu, že lidé z parkoviště nemůžou chodit do nemocnice přímo zadním vchodem, ale než odsud dojdu se synem k lékaři, pronese se,“ připomněla hlavní námitku kritiků parkoviště matka malého syna.

Ostřejší slova volila před časem na webu města invalidní žena. Zaparkovala a zjistila, že nemocnici musí obejít. „V ten okamžik bych vraždila. Za takový projekt bych nezaplatila ani desetník. Je vidět, že máte v Blansku hodně peněz na rozhazování,“ zlobila se Drahomíra Buchtová.

Nové parkoviště
• Otevřeli ho v září 2016, má 107 míst a 30 boxů k dlouhodobým pronájmům.

• Od vjezdu na parkoviště zmizely závory.

• Řidiči zaplatí levnější parkovné než jinde ve městě. Ve všední dny od 6 do 18 hodin 10 korun za 4 hodiny.

Za víc než stovku parkovacích míst a třicet boxů radnice zaplatila bezmála devatenáct milionů korun. Je otevřené jednadvacet měsíců.

Naštvaní jsou i obyvatelé okolních ulic. Parkoviště jim totiž neulevilo. „Pro nás se nic nezměnilo. Instalujeme si proto před domy různé zábrany, abychom měli kde parkovat,“ postěžovala si na stránkách města jedna z místních.

Představitelé Blanska se snaží nezájem o nové parkoviště zvrátit. U vjezdu a výjezdu proto zmizely závory, za parkování lidé platí pouze ve všední dny od šesti ráno do šesti do večera. Dají deset korun za čtyři hodiny. Jinak je zdarma. „Lidé si na parkoviště začínají zvykat. Nárůst je vidět každý měsíc,“ je přesvědčený Zdeněk Grünwald z radnice.

Jeho slova potvrdil ředitel tamních strážníků Martin Lepka. I když v okolí jeho svěřenci stále rozdávají za parkování pokuty až pět set korun. „Situace se po otevření parkoviště určitě zlepšila,“ zdůraznil. Dodal, že řidiče, kteří nelegálně parkují jinde, nechápe.

Ilustrační foto.
Semafor, snížená rychlost, objížďka. Vyhněte se Slavkovu, radí dopravní experti