Místa jim totiž dlouhodobě blokují návštěvníci nemocnice. Nad ní přitom město před časem vybudovalo za bezmála dvacet milionů rozsáhlé parkoviště pro více než stovku aut. To je však stále poloprázdné. „Nerozumím tomu. Z naší ulice je to možná k nemocnici ještě dál než z nového parkoviště. Stání tam stojí deset korun na čtyři hodiny. Nechce se mi věřit, že by kvůli takové částce někteří parkovali jinde. Ale asi je to tak. Hlava mi to nebere,“ řekl Deníku jeden z místních Petr Novotný.

Dopravní situace je podle něj v okolních ulicích ve všechní dny katastrofální. „V úzkých ulicích stále krouží auta a hledají místo k zaparkování. Spousta řidičů je bezohledných a stojí, kde se dá. Policie je na to krátká. Nevím, jak to vyřešit. Místa pro parkování je tu málo i pro lidi co tu bydlí, takže omezit stání zákazy asi nemá smysl. To samé jednosměrky. Možná rezidentní parkování?“ dodal muž.

Blanenská nemocnice - ilustrační foto.
Blanenská nemocnice: Jste nachlazení? Návštěvy raději omezte

Nové parkoviště

• Otevřeli ho v září 2016, má 107 míst a 30 boxů k dlouhodobým pronájmům. Stálo bezmála 20 milionů.

• Od vjezdu na parkoviště zmizely závory.

• Řidiči zaplatí levnější parkovné než jinde ve městě. Ve všední dny od 6 do 18 hodin 10 korun za 4 hodiny

Návštěvnici blanenské nemocnice se v minulosti vymlouvali, že z nového parkoviště je to do areálu daleko. Parkoviště bylo také špatné označené. To už neplatí. Zmizely také závory, která mohly dělat potíže starším řidičům. Nic z toho však zásadně nepomohlo, i když obsazenost parkoviště pozvolna stoupá. Město si od VUT Brno nechalo udělat průzkum problematiky parkování v této lokalitě. „I když využití parkoviště nad nemocnicí se stále navyšuje, vnímáme, že situace s parkováním v okolí nemocnice není ideální. Chceme to dál řešit. O možnostech jednáme průběžně i s nemocnicí. V současnosti čekáme na vyhodnocení průzkumu. Podle jeho výsledku budeme dále postupovat,“ informoval blanenský starosta Jiří Crha.

Podle průzkumu bylo těsně před letními prázdninami parkoviště nad nemocnicí využito zhruba z jedné čtvrtiny. Počet zaparkovaných aut se však postupně zvyšoval a některé dny dosáhl až poloviny celkové kapacity. V roce 2018 zaplatilo parkovné 13 805 lidí a v roce 2019 to bylo již 20 688 návštěvníků. „Parkoviště je zpoplatněno v pracovních dnech od šesti do osmnácti hodin částkou deset korun za čtyři hodiny parkování. Nabízí tak v porovnání s ostatními placenými plochami daleko výhodnější sazbu,“ uvedl jednatel městské společnosti Služby Blansko Zdeněk Grünwald.

Ilustrační foto
Nevyplatí se. Zavřeli desítky pokladen, lístky lidé kupují ve vlaku i online

O zrušení poplatku Blanenští neuvažují. „Parkoviště město vybudovalo, aby odlehčilo okolním ulicím, kde parkovali návštěvnici nemocnice. Pokud by bylo zadarmo, stala by se z něj odstavná plocha pro řidiče, kteří jezdí nepravidelně, případně pro firemní vozidla,“ dodal Grünwald.

Pro řadu motoristů je nepřekonatelný problém vzdálenost z parkoviště k hlavnímu vchodu nemocnice. Ta je asi dvě stě metrů. Otevření branky parkoviště k zadnímu vchodu nemocnice vedení zdravotnického zařízení neplánuje. „Stále to platí. Je to z bezpečnostních důvodů. Zadní vchod je určen pro personál. Zároveň je tam stanoviště sanitek, případně touto cestou převážíme zraněné z heliportu na příslušná oddělení," vysvětlila ředitelka nemocnice Vladimíra Danihelková.

Zaparkovat se dá na placeném stání i přímo před nemocnicí za korunu na půl hodiny. Nebo v areálu. Tam je čtvrthodina stání zdarma.