Například student druhého ročníku Gymnázia v Rájci
-Jestřebí Adam Pernica už má přihlášku do tanečních v Blansku vyřešenou. A na kurzy se těší. „Přihlásili se i mí kamarádi, a jak se taneční blíží, začínám se těšit čím dál víc. Myslím, že je to dobrá zkušenost do života a minimálně společenskou výchovu v budoucnu určitě využiji," míní student.

Do tanečních se musí ještě dovybavit. „Nějaký společenský oděv doma mám. Stačit to ale asi nebude, takže v nejbližších dnech si půjdu vybrat nový oblek," podotkl Pernica.

Kurzy tance a společenské výchovy pro studenty a žáky středních škol startují v Blansku ve čtvrtek osmnáctého září. Jejich pořádání se už tradičně ujalo Kulturní středisko města Blanska. „Taneční organizujeme v blanenském dělnickém domě. Účastníci budou rozděleni do dvou skupin," řekl Lubomír Rek z Kulturního střediska města Blanska.

Začátky kurzů budou vždy v pět hodin odpoledne a o půl osmé večer. „Cena zůstává stejná jako v minulém roce. Kurzovné stojí tisíc korun," uvedl Rek.

Prodloužené i ples

Mladí tanečníci se mohou těšit na deset lekcí, dvě prodloužené a závěrečný ples. „Kurzy povede Alena Míšenská s Romanem Matalem a Jan Jeřábek s Karolínou Michalíkovou," řekl Rek s tím, že zájemci se mohou stále ještě hlásit.

Kromě studentů ze školy v Rájci-Jestřebí se do tanečních v Blansku hlásí například středoškoláci z Jedovnic, Rájce-Jestřebí, ale i Brna.

V Boskovicích si mohou mladí lidé vybrat ze dvou druhů kurzů. Taneční v tamním Zámeckém skleníku pořádají Kulturní zařízení města Boskovice. „Začínáme osmnáctého září a kurzy budeme mít dva. První bude každý týden od půl šesté večer a druhý od půl osmé večer. Povedou je manželé Pernicovi," řekla Eva Václavíková z Kulturních zařízení města Boskovic.

Zatím mají podle ní přihlášených asi sto třicet zájemců. „Vedou určitě děvčata, je to také kvůli tomu, že na boskovickém gymnáziu mají početní převahu. Obecně se zájem o kurzy oproti minulým letům příliš nemění," uvedla Václavíková s tím, že přihlášky do kurzů ještě přijímají. „Už ale pouze pokud se přihlásí pár nebo samotní chlapci. Dívek už máme hodně," podotkla Václavíková.

Účastníky čeká deset lekcí. „Navíc bude jedna prodloužená a jedna dokončená," řekla Václavíková. Za kurz zájemci zaplatí osm set korun.

Už v úterý šestnáctého září zaplní mladí tanečníci parket v boskovické sokolovně. Tam budou středoškoláky učit tanci Alena Míšenská a Jiří Míšenský. „Účastníci kurzu se naučí například waltz, valčík, tango, čaču, jive, polku, country tance nebo módní tanec salsu. Ale nejen tanec je náplní kurzů. Zažijí módní přehlídku, soutěže a hry. Nedílnou součástí každé vyučovací lekce je i společenská výchova," uvedl Karel Malach z boskovické sokolovny s tím, že za kurz jednotlivci zaplatí tisíc korun, třídní kolektiv pak osm set.