Zejména dříve narození lidé mohou v současné době pociťovat úzkost a obavy. Ilustrační snímek.
V Blansku pomáhá v terénu tým odborníků. Zachraňují lidskou duši

Nedá se ani říct, zda jsou v této problematice typická roční období?
Typicky vnímáme větší zájem o naše služby na podzim a na jaře. Nevnímáme rozdíl v nárůstu výskytu duševních potíží u určitých skupin. Díky spolupráci s terénním týmem Práh jižní Morava však vnímáme a často řešíme dopad omezení souvisejících s pandemií nového koronaviru zejména na mladší osoby. Žáky a studenty, kteří se museli naučit vyrovnávat s distanční výukou, a jejich rodiče. Dlouhodobý stres spojený s pandemickými podmínkami je v příbězích klientů patrný.

Popište, jak tým VIZDOM v Blansku funguje a pracuje v terénu…
Náš terénní tým se vždy snaží jednat v souladu s přáním klienta i rodiny – nabízíme podporu u klientů doma, mimo domov v parku, nebo u nás v kanceláři, což se liší od čistě ambulantních zařízení. Všichni členové týmu (zdravotní sestra, sociální pracovník, psychiatr i psycholog) jsou schopni přijet jak za klientem tak i jen za rodinou s ohledem na časové možnosti klientů. Vzhledem k různým profesím a kompetencím členů týmu nabízíme komplexní podporu. Může se jednat například o empatické vyslechnutí, podporu v situaci, která přesahuje aktuální schopnosti klientů, konzultaci i hodnocení sociálně-zdravotního stavu, asistenci a doprovody, psychologické i sociální poradenství, a to za určitých okolností i anonymně, avšak vždy bezplatně.

V krasu uklidili odpad. V okolí silnic i v jeskyních.
Úklid v krasu: nejvíce odpadu bylo na trase Jedovnice – Brno, dominoval plast

Je něčím Blanensko jiné oproti ostatním regionům?
Zde nevím, na co přesně se ptáte. Srovnám náš tým tedy s týmy v Praze a Plzni. Okres Blansko je specifický tím, že nemá na svém území psychiatrickou nemocnici, kliniku. Nejbližší je v Brně. Má menší počet psychiatrů, což ovlivňuje čekací dobu, která je v řádu měsíců. V okresu také nepůsobí žádný pedopsychiatr. Náš tým však může pomoci zmapovat situaci klientů, nasměrovat je k dalším relevantním službám a podpořit je dříve než se dostanou k lékařům. Ve srovnání s dalšími regiony, jsme také více propojení s obvodními lékaři a pediatry a vzhledem k působení po celém okresu (a omezenými možnostmi dopravy oproti Praze a Plzni) může být sladění časových možností klientů i týmu výzvou.

Čím je současná situace ve společnosti zvláštní a jak se to odráží na psychice lidí?
Jak jsem již zmiňoval, je pro nás viditelný dopad na mladší populaci a jejich rodiče v v několika oblastech. Distanční výuka, potřeba se najednou vyrovnávat s rozvolněným a nestálým denním režimem. Lockdown, potřeba se vyrovnávat se sociální izolací a omezenými možnostmi trávení volného času. Těžko předvídatelný vývoj situace, prožívání nejistoty, frustrace, beznaděje, bezmoci, naštvání, ale i obav z návratu do školy. To vše ovlivňuje jejich duševní pohodu a kvalitu života.