Pro mnoho lidí je přeměna ve vysokoprocentní alkoholický nápoj tím nejlepším způsobem, jak zužitkovat podzimní úrodu ovoce. A právě sezona pálení je v plném proudu. „Pálíme už od začátku července,“ shodují se majitelé palíren na Blanensku.


„Necháváme si udělat pálenku takřka ze všeho ovoce na zahradě,“ svěřuje se čtyřiaosmdesátiletý Jan Pořízek z Vavřince. „Vypalujeme hrušky, kalvádos z jablek a samozřejmě slivovici ze švestek,“ vypočítává. Domácí pálenku staví nad všechen značkový alkohol v obchodech. „Tam člověk nikdy neví, co pije, většinou se to vyrábí z lihu a různých příchutí,“ je vůči kupovaným nápojům skeptický.


A není jediný, který preferuje doma připravenou pálenku. I ostatní zahrádkáři zásobují palírny prací. „Pálíme pět dní v týdnu,“ usmívá se Magda Chaloupková, majitelka pálenice v Kunštátě. Dodává, že v těchto dnech si lidé nejčastěji nechávají „zkapalnit“ hrušky, ringle a už i ranné švestky.

Pálenice Brodecký v Lysicích zatím pracuje jen asi tři dny v týdnu. „Plně vytíženi jsme byli během prázdnin, kdy se vyráběly především nápoje z třešní,“ říká Růžena Provazníková. Více práce bude mít od konce října, kdy se začne s pálením švestek. „Lidé si už teď hlídají zimní termíny pro pálení slivovice,“ usmívá se Provazníková.


Třikrát či čtyřikrát týdně funguje i pálenice v Letovicích. Ta se může pochlubit nejnižší cenou za pálenku. Místo obvyklých 220 korun lidé zaplatí jen rovné dvě stovky. „Každý si ale musí s mačem přivézt i pytel dřeva, pálíme totiž tradičním způsobem,“ upozorňuje majitel Zdeněk Zajíček. „Letos však je úroda švestek vlivem sucha slabší,“ říká. Příznivci slivovice se přesto těší na příští měsíce. „Je krásný pocit napít se poprvé vlastní pálenky, říká se však, že zachutná až třetí štamprle,“ vtipkuje Jan Pořízek.