Podle vedoucího pálenice v Lipovci Jiřího Kolmačky letos počasí dozrávání ovoce přibrzdilo. „Předpokládám, že se hlavní část pálení přesune do srpna. Teď se pálí převážně třešně a také to, co měli lidé doma z loňska," vysvětlil Kolmačka s tím, že letos budou v lipovecké pálenici pálit i jahody.
Pro dobrou pálenku je podle Kolmačky potřeba mít co nejkvalitnější kvas. „Je potřeba přípravě kvasu věnovat čas, ovoce pečlivě přebrat a dát do kvasu opravdu jen to nejlepší. To musí být dobře vyzrálé až přezrálé. Nesmí být nahnilé. Do kvasu také nepatří žádné listy, slupky a nic podobného," vysvětlil Kolmačka, který si pálí i svoji pálenku. „Pálím hlavně ze švestek, ale také z třešní," řekl vedoucí pálenice.
Na kvalitu pálenky má podle něj vliv i to, zda se do kvasu přidají pravé kvasinky.
Nápor třešní
Naplno už jede například i pálenice ve Svitávce. „Provoz jsme zahájili prvního července a to už se pálení pomalu rozbíhalo. Posledních čtrnáct dní pálíme hodně, a to téměř každý den i patnáct hodin denně. Teď máme hlavně třešně. Sem tam pálíme například i meruňky. Těm se na Blanensku příliš nedaří, na jihu Moravy ale mají úrodu meruněk dobrou," řekla majitelka pálenice ve Svitávce Ivana Zemanová.
Podle ní je letošní sezóna zatím o polovinu lepší než ta loňská. „Další nápor by mohl přijít na podzim se švestkami. Je teď ale veliké sucho, tak uvidíme, jestli ovoce nepopadá ze stromů dříve než dozraje," řekla Zemanová.
Nápor třešní mají teď i v pálenici v Lysicích. „Bývá to tak každý rok. Nejdříve jsou třešně a potom se uvidí, jestli bude ještě nějaké ovoce, například višně, meruňky nebo mirabelky. Minulá sezóna byla nejhorší za posledních několik let, takže letos očekáváme, že to bude lepší. Zatím jsme měli asi padesát zákazníků a vypálili jsme čtyři sta litrů stoprocentního lihu. Třešně budeme pálit ještě asi čtrnáct dní," řekl majitel pálenice v Lysicích František Brodecký.
Už čtrnáct dní je v provozu i pálenice v Borotíně. „Teď pálíme třešně a pomalu budeme najíždět na meruňky, už se na to lidé ptají. Je teplo, takže ovoce v sudech kvasí kratší dobu, klidně i týden až čtrnáct dní," vysvětlil Jaroslav Maršálek z borotínské pálenice.
I podle něj bylo letos hodně třešní. „Minulý rok tolik třešní rozhodně nebylo. Říct, jestli bude ale letos lepší nebo horší sezóna, na to je ještě brzo. Je totiž hodně sucho, už jsem dokonce i viděl jablka popadaná ze stromů právě kvůli suchu. Nejspíš ale bude kromě třešní i více meruněk. Loni jich bylo úplně minimálně, a tak mají letos lidé o meruňkovici zájem," řekl Maršálek.
Jako lepší zatím hodnotí letošní úrodu ovoce i Jiří Sedláček ze společnosti Zeas Lysice, která se věnuje i ovocnářství. „Minulý rok totiž přes devadesát procent úrody pomrzlo," vysvětlil Sedláček.