Pokud si někdo myslí, že když skončila povinnost platit za pobyt v nemocnici, tak tím automaticky zanikl i jeho dřívější dluh za nezaplacený poplatek, plete se. „Pohledávky vznikly v době, kdy tato povinnost existovala. Pacienti, kteří regulační poplatek nezaplatili, tak nemocnici dluží dál," upozornil jednatel Nemocnice Boskovice Dan Navrátil.

Podle něj se nemocnice snažila pohledávky od pacientů vymáhat sama. „Posílali jsme jim výzvy. Pokud však nereagovali, postoupili jsme pohledávky advokátní kanceláři, aby je vymáhala za nás. Nejednalo se totiž o zanedbatelnou částku, ale celkem asi o čtyři sta tisíc korun," vyčíslil.

Po zrušení regulačních poplatků se podle něj problém s neplatiči zmírnil. „Nejčastěji totiž lidé odmítali zaplatit právě za pobyt v nemocnici," podotkl Navrátil.

Ani v Nemocnici Blansko ještě nemají zpět všechny pohledávky, které vznikly v dobách, kdy pacienti museli platit regulační poplatky. „Dohromady nám dluží asi půl milionu korun. Stále tak píšeme upomínky a dál s touto částkou pracujeme jako s pohledávkou," řekla ředitelka blanenské nemocnice Vladimíra Danihelková. Podle ní se však jedná jen o zlomek z toho, co nemocnice na poplatcích získala.

V letovické Nemocnici Milosrdných bratří s neplatiči větší problémy neměli. „Jde o tisíce korun. Dlužníkům jsme nabídli splátkový kalendář a v některých případech jsme pohledávku odepsali," řekla ředitelka nemocnice Drahoslava Královcová.

Bořivoje Rašovského z Letovic nikdy nenapadlo, že by u lékaře nezaplatil, přesto je rád, že tato povinnost už skončila. Chronicky nemocný je totiž on i jeho manželka, takže poplatky pro ně v součtu znamenaly dost peněz. „Byly to určitě stokoruny ročně. Pro ty, kteří žijí z důchodů, je to v rozpočtu hodně znát. Navíc lidé pobírající invalidní nebo starobní důchod chodí nejčastěji k lékaři," řekl muž.