„Do vody nás půjde rekordních pětatřicet plavců. To je nejvíc v historii celé akce. Někteří přijdou i v maskách," láká za pořadatele Andrej Dzuba ze Šošůvky.

Hlavním bodem programu bude povídání o otužování. „Jeden z nás bude mluvit o tom, v čem je tento krásný sport pro člověka přínosný. Mimo jiné posiluje imunitu, srdeční činnost a prokrvuje pokožku. Říká se, že když někdo vleze do studené vody a pak vyjde ven, tak nastydne. Ale není to pravda," vysvětlil Dzuba.

Na akci se sejdou otužilci ze širokého okolí. Například z Blanska, Brna či Prostějova. „Jsme rádi, že přijede i skupina z Ostrova u Macochy, která s otužováním začala teprve loni na Štěpána. Nebude chybět občerstvení – teplý čaj, vínko a klobása," uvedl Dzuba.

Očekává, že otužilce přijde povzbudit asi pět set návštěvníků. „Předpokládám, že voda bude mít asi tři stupně. Co si pamatuji, tak nejméně měla jeden a půl stupně, i když venku hodně mrzlo. Skály udržují vodu v lomu relativně teplou," usmál se Dzuba.

Na koupání v zatopeném lomu se těší například Pavel Mikulášek z Těchova. „Otužuji se už pět let. Je to pro mě výborný relax a od té doby jsem i méně nemocný," uvedl Mikulášek.