Teploty zvolna stoupají k letním hodnotám. K osvěžení zatím postačí zmrzlina, ale brzy lidé zatouží zchladit se ve vodě. V areálu blanenského akvaparku ve středu hodinu po poledni otočili kohoutky a začali napouštět venkovní bazén.

Přibližně za čtyři dny bude plný a připravený na letošní sezonu. „Většinou zahajujeme na přelomu května a června. Vše záleží na počasí. Pokud nám bude přát, mohli bychom otevřít už v polovině příštího týdne," řekl správce blanenského akvaparku Pavel Ševčík.

Loni prošlo branami areálu přes padesát tisíc návštěvníků. Otevřeno bylo od června do začátku září. „Minulý rok byl asi nejlepší za posledních několik let. Doufáme, že nám počasí bude přát stejně i letos. Když budeme vědět, že se blíží opravdu teplé dny vhodné ke koupání, můžeme vodu přihřát, aby byla pro plavce připravená," popsal Ševčík.

Příroda však bývá nevyzpytatelná. „Předloni byl pro změnu jeden z nejhorších roků. Máme však i krytý bazén fungující celoročně. Přerušení provozu ho čeká pouze v červenci, kvůli opravě dna," doplnil správce.

Koupaliště nabízí návštěvníkům mnoho atrakcí a možností, jak strávit parné letní dny. Plavci ocení čtyři pětadvacetimetrové plavecké dráhy, odvážlivci mohou skočit z některého ze tří můstků. Kdo chce zažít skutečné vodní radovánky, může zvolit tobogán nebo divokou řeku. Na své si přijdou i klidnější povahy, hledající relaxaci v bublinkách.

Podobné možnosti nabízí řada dalších plováren v okrese. Například koupaliště Červenka v Boskovicích chce nabídnout vedle atrakcí i kulturní program. „Pravidelně pořádáme akci s názvem Letní noc na Července. Bývá u toho živá hudba a otevřený bar. Doufám, že se nám ji opět podaří nachystat," uvedl vedoucí koupaliště Bohumil Feruga.

Bazén napouští také od středy. Otevřít plánují kolem čtvrtého června.

Ve Velkých Opatovicích začnou sezonu později. „Nemáme takové technické možnosti jako třeba v Blansku, abychom si mohli přihřát vodu. Předpokládáme, že zahájíme až v půli června. I letos bychom chtěli na koupališti promítat po večerech filmy," přiblížil Milan Vykydal ze Služeb města Velké Opatovice.

Příjemné léto se spoustou teplých dní vhodných k pobytu u vody už vyhlížejí také rekreanti. „Moc se těším, až si konečně zajdu zaplavat do našeho koupaliště v Lysicích. Chodívám často, mladí lidé jsou tam skoro pořád, když je teplo. Líbí se mi, že je u nás možnost zahrát si plážový volejbal," řekla Lenka Zárubová z Lysic.