Blanenští už vědí, na jakou otázku by obyvatelé souběžně s komunálními volbami odpovídali. „Souhlasíte s tím, aby město Blansko provedlo na své náklady odstranění hotelu Dukla v Blansku na náměstí Republiky a následně vhodnou formou zajistilo revitalizaci takto vzniklého prostranství?" zeptají se na podzim letošního roku.

Hlasování v červnu

Rozhodující slovo však dostanou blanenští zastupitelé na svém zasedání desátého června. „Rada města tento záměr odsouhlasila. Předpokládám, že ani zastupitelé nevznesou zásadní námitky a svými hlasy referendum podpoří. Ideální by byla shoda mezi zástupci všech politických stran," myslí si starosta Blanska Ivo Polák.

Například zastupitel za KSČM František Ladič však zatím neví, jestli pro referendum ruku zvedne, nebo ne. „Musím si to nechat projít hlavou, není to jednoduchá otázka. Hodně mně záleží i na tom, co by po případné demolici na náměstí Republiky vzniklo," řekl Ladič.

Vzhledem k tomu, jak je otázka postavená, může být výsledek hlasování dvojí. Buď radnice srovná nevzhledný kolos v centru města se zemí, nebo mu dá novou podobu. „Zjišťujeme, kolik by demolice stála. Nabídky se liší v řádech milionů. Více než milionů korun ale zaplatit nechceme. Nově zvolené zastupitelstvo by výslednou částku zahrnulo do rozpočtu už na rok 2015," oznámil Polák.

Aby byl výsledek referenda platný, musí svůj hlas odevzdat alespoň pětatřicet procent oprávněných voličů. Jestliže bude tato a další podmínky splněny, je starosta připravený vůli lidí respektovat. „Samozřejmě nevylučuji ani variantu, že se lidé vysloví proti odstranění budovy. V takovém případě hotel přestavíme. To bychom ale dokázali zaplatit jedině s podporou regionálních integrovaných operačních programů," sdělil.

Konkrétnější zatím být nedokáže. „Radnici by čekala různá jednání. Na využití objektu bychom se nejdřív museli domluvit s architekty. Podobné to je i s využitím lokality, která by na náměstí Republiky po zboření Dukly zůstala. Nabízí se park, ale s jistotou se teď nedá říct nic," konstatoval starosta.

Více zeleně v centru města? Například podle Petry Gartnerové ideální nápad. „Sama k referendu určitě půjdu a budu hlasovat pro zbourání hotelu. Potřebujeme změnu, kterou nějaký menší park může být," podělila se o svůj názor žena z Blanska.

Díky volbám ušetří

Termín referenda stejný jako u komunálních voleb vybrali Blanenští především kvůli úspoře. „Klasické volby nás obvykle stojí kolem šesti set tisíc korun. Za referendum to bude jen sto padesát tisíc korun, které pokryjí hlavně hlasovací lístky, obálky a vybavení komise. Lidé budou volit ve stejné místnosti jak budoucí vedení města, tak odpovídat na otázku ohledně Dukly," uvedl tajemník blanenské radnice Josef Kupčík.

Opět půjde o třicet okrsků. „Blíže však technické a administrativní náležitosti zatím neřešíme. Další jednání přijdou na řadu teprve v případě, že zastupitelé referendum skutečně odhlasují. Se zástupci ministerstva vnitra už jsme ale tuto možnost projednávali," prohlásil Kupčík.

Duklu momentálně obývá několik desítek lidí. „Postupně zjišťujeme, kdo všechno tam bydlí. Většinou se však jedná o lidi, kteří ani v Blansku nemají nahlášený trvalý pobyt. Případnému náhradnímu ubytování bych se nebránil, ale slíbit nic nemůžu. Za sebe budu určitě rád, když se referendum uskuteční. Je dobré znát v takto složité otázce stanovisko našich obyvatel. Rozhodně bych ale neřekl, že jde o přesouvání naší zodpovědnosti na ně," dodal Polák.